Solucan Gübresi KOSGEB Desteği

KOSGEB’den solucan gübresi desteği geçmiş yıllarda verilen popüler desteklerden biriydi. 2018 yılında da verilecek olan solucan gübresi desteği birçok girişimcinin merak konusu. Organik solucan gübresi üretmen için üreticilerin bir numaralı tercihi kırmızı Kaliforniya solucanı.



Bu solucanları alarak üretmeye başlıyorlar. Bu gübrenin üretimi tamamlandıktan sonra hem ülke içinde çiftçilere satabilirsiniz hem de ihraç edebilirsiniz. Solucan gübresinin tercih edilme sebepleri arasında birçok şey sıralanabilir ama daha fazla verim almak en büyük etken. KOSGEB de verimi arttıran bu gübre çeşidinin ülke içerisinde yaygınlaşmasını destekleyerek, hem girişimcileri teşvik ediyor hem de ülkede yetişen ürünlerin verimini arttırmayı hedefliyor. Solucan gübresi üretimi devlet desteği 2018 yılında da devam edecek.



Solucan Gübresi Üretimi Karlı Mıdır?      

Bu işe başlamak isteyen birçok kişinin aklındaki soru işareti, üretimin ne kadar karlı olduğudur. Devlet desteği olsa bile, işletme sahipleri kar oranlarını göz önünde bulundurmaktadır. Solucan gübresi işinin en cezbedici özelliği, 3 ay içerisinde solucanların 2 katına çıkıyor olması. 100.000 solucanla başladığınız işi yıl sonunda 1.6 milyon solucanla sürdürebilirsiniz. Bu açıdan değerlendirildiğinde solucan gübresi üretim maliyeti oldukça uygun görülmektedir. 15 kilogram solucan gübresinin 1 römork sığır gübresine denk geldiği de araştırmalarla kanıtlanmıştır.

KOSGEB Solucan Gübresi Desteği Şartları:



KOSGEB’in solucan gübresi desteğini almak için yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Herhangi bir şahıs işletmenizin olmaması gerekir. Şahıs işletmeniz olsa bile payınız %50’yi geçmemelidir.
  2. Son 1 yıl içerisinde benzer konuda işletmenizin olmaması gerekir.
  3. KOSGEB’in sunduğu uygulamalı sertifika programına katılmanız gerekir. Katılım belgesi olmadan işletme açmanız mümkün değildir. Solucan gübresi üretim kursuna da katılarak bilginizi pekiştirebilirsiniz.
  4. Kursa katıldıktan sonraki adım işletmenizi kurmaktır. İşletmenizi de mutlaka KOSGEB’in veri tabanına kaydettirmelisiniz.
  5. Kayıt işleminizi gerçekleştirdikten sonra, iş planınızı hazırlayarak başvuru yapmanız gerekir.
  6. Başvurunuz onaylanırsa, destek de verilecektir.

KOSGEB’in solucan gübresi desteği 50.000 TL geri ödemesiz, 100.000 TL geri ödemeli olarak 150.000 TL şeklinde belirlenmiştir.



KOSGEB Destekleri:

KOSGEB’in üretim destekleri geri ödemesiz ve geri ödemesiz olarak ikiye ayrılır. Solucan gübresi desteği de aynı şekilde ayrılmaktadır. Geri ödemeli destekler arasında, işletme kuruluş desteği, kuruluş dönemi makine hizmetleri, işletme giderleri desteği gibi konular yer alıyor. Geri ödemesiz destekler 50.000 TL’yi buluyor. Geri ödemeli destekler içerisinde ise sabit yatırım desteği bulunuyor. Geri ödemeli desteğin miktarı ise 100.000 TL’ye dayanıyor. Gübre devlet desteği birçok kişinin faydalandığı yüksek hibeli yardımlardan.



Solucan Gübresi Genç Çiftçi Hibe Desteği:

Solucan gübresi üretimi, ülkede birçok kuruluş tarafından desteklenmektedir. KOSGEB en çok bilinen destek kurumuyken, bilinenin aksine tek destek çözümü değildir. Genç Çiftçi Hibe Desteği de solucan gübresi konusunda teşvikler veriyor. Yılda sadece 1 kez verilen desteği iyi takip etmek gerekiyor. Desteğin üst limiti ise 30.000 TL olarak belirlenmiş.

Tesis Kurulumu İçin Neler Gerekir?

Solucan gübresi üretimi yapacağınız tesisin uygun şartlarda olması gereklidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının belirlediği prosedürlere uygun olarak tesis inşa etmelisiniz. Aksi takdirde sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Peki bu şartlar nelerdir?

Öncelikle tesisin yönetmeliğe uygun olarak inşa edilmesi gerekir. Binada en önemli özellik de temiz ve kirli alanların ayrılmasıdır. Hem temiz alanda hem de kirli alanda personeller çalışmalıdır. Bu alanda çalışan görevlilerin diğer alanlara geçmesi veya yer değiştirmesi mümkün değildir. Binanın camlarında ve pencerelerinde mutlaka sineklik takılı olması gerekir. Bir ilaçlama firması ile de anlaşılarak ayda en az 1 kere tesis ilaçlanmalıdır.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR