Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır? Mantar yetiştiriciliği hibe desteği almak, ülkemizde yeni girişimciler tarafından en çok ilgi gösterilen konulardan biri haline gelmiştir. Yatırım maliyetleri ve işletme giderleri açısından yüksek olan mantar yetiştiriciliği için devlet tarafından verilen destekler bulunmaktadır.



Mantar yetiştiriciliği hibe 2018 yılında belirli kurumlar tarafından verilmekte olup yeni girişimciler için imkanlar sağlanmaktadır.



Ülkemizde Mantar Yetiştiriciliği

Vitamin, protein ve mineral açısında zengin bir sebze olan mantar, yetiştiriciliği bakımından yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahiptir. Mantarın yetiştirildiği ortamın özellikleri verimliliğini ve kalitesini doğrudan etkilemektedir. Ekonomik açıdan getirisi yüksek olan mantar yetiştiriciliği teorik bilgi gerektiren bir iştir.

Ülkemizde en yüksek geliri sağlayan mantar türleri ise beyaz şapkalı ve istiridye mantarıdır. Karlı iş fırsatları arasında yer alan mantar yetiştiriciliği devlet tarafından desteklenen sektörler arasında yer almaktadır.



Son dönemlerde cazip ve kazandıran iş alanları arasında yerini alan mantar yetiştiriciliği için ücretsiz olarak devlet tarafından verilen kurslara katılmakta mümkündür. Mantar yetiştiriciliği doğru bir şekilde yapıldığında, yatırım hızlı bir şekilde geri dönmektedir. Ülkemizde mantar yetiştiriciliğini profesyonel olarak yapan yüzü aşkın firma bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hobi amaçlı mantar yetiştiriciliği yapan on binlerce kişi bulunmaktadır.

KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği

KOSGEB mantar üretimi destek ve kredi seçeneği 150 bin TL’ye kadar yapılmaktadır. KOSGEB desteklerinden faydalanabilmeniz için iş yapacağınız sektörün KOSGEB’in desteklenen iş kolları listesinde yer alması gerekmektedir. KOSGEB listesinde bulunan iş kollarının her biri NACE kod olarak adlandırılan kodlara sahiptir. Mantar üretimi için KOSGEB listesinde bulunan NACE kodlar şu şekildedir;



  • 13.21 NACE kodu Mantar ve Yer Mantarı Yetiştirilmesi
  • 21.01 Taze sebze ve meyve perakende ticareti
  • 31.06 Kültür mantarı toptan ticareti

KOSGEB girişimcilik desteklerine 18 yaşını doldurmuş her T.C vatandaşı başvurabilmektedir. Başvuru için tek ön şart KOSGEB tarafından ücretsiz olarak verilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlamaktır. Eğitim sonunda size verilecek olan Girişimcilik Sertifikası ile destek başvurularınızı yapabilirsiniz. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi belirli dönemlerde yapılmakta olup KOSGEB resmî web sitesi üzerinden duyurulmaktadır.

Girişimcilik desteği 50 bin TL’ye kadar hibe olarak ve 100 bin TL’ye kadar geri ödemeli kredi seçeneği şeklinde verilmektedir. Girişimcilik desteğinin yanı sıra KOSGEB faiz desteğinden de faydalanabilirsiniz. 300 bin TL’ye kadar faiz desteği veren KOSGEB, bölgeye ve başvurunun durumuna göre faiz tamamını ya da belirli bir kısmını ödemektedir. Bankalarla yapılan protokol sayesinde kurmak istediğiniz iş için çekeceğiniz kredinin faizi konusunda destek sağlanmaktadır.



TKDK Tarafından Mantar Yetiştiriciliği İçin Verilen Hibe Desteği

IPARD Avrupa Birliği hibe programlarında yer alan parayı dağıtmak maksadıyla kurulmuş olan TKDK, Türkiye’nin her yerine tarımsal kredi ihtiyaçları için hizmet vermektedir. TKDK destekleri 2018 sektörleri arasında mantar yetiştiriciliği de bulunmaktadır. TKDK hibe desteğinden faydalanılabilmesi için belirli şartlara uygunluk sağlanmalıdır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Başvuruyu gerçek ve tüzel kişiler yapabilmektedir.
  • Başvuru sahibi tüzel kişiyse 65 yaşını geçmemiş olması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin vergi kaydı bulunmalıdır.
  • Başvuru sahibinin işletmesinde 250’nin altında çalışanı olmalıdır.
  • Başvuru sahibinin işletmesinin senelik cirosu 40 bin TL’yi geçmemelidir.

TKDK mantar desteği ve hibe ödemesi %50 ila %65 oranında yapılabilmektedir. Seçilen hibe programının ödeme kalemleri için %50 oranında geri ödeme TKDK tarafından yapılmaktadır. Bunun yanı sıra KDV muafiyeti için TKDK tarafından destek verilmektedir. TKDK desteği almış bir kişi bu sayede;

  • KDV ödememiş olacaktır.
  • Satın aldığı mal ve hizmetin %50’lik kısmını bedava almış olacaktır.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR