SGK Prim Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK Prim Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK Prim Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır? SGK prim borcunu öğrenmek için bağlı olunan sosyal güvenlik koluna gidilmesine ya da işverenden belge talebinde bulunulmasına gerek kalmaz. SGK’nın internet adresi üzerinden ya da e- devlet uygulaması kullanılarak SGK prim borç sorgulaması ve borç ödemesi işlemleri yapılabilir. Sgk borç sorgulama Tc ile sadece SGK’nın internet adresi üzerinden, e devlet şifresi ve T.C ile de e –devlet uygulaması aracılığıyla yapılabilir.



SGK Prim Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Prim; işverenlerin işçilerine çalışma ücreti haricinde ödediği ek ücret olmaktadır. Emekli olabilmek için SGK tarafından belirlenmiş prim gün sayısının ve prim ödemelerinin tamamlanmış olması gerekir. Prim gün sayısı ve ödemesi, kişilerin yaşına, cinsiyetine ve ilk sigorta giriş tarihlerine göre değişkenlik gösterir. Sosyal güvenlik kolları SSK, Bağ – Kur ve Emekli Sandığı getirilen yeni düzenlemeyle SGK çatısı altında birleştirilmiş ve 4A, 4B ve 4C olarak kategorilendirilmiştir. Kategoriler dahilinde emeklilik için prim gün sayıları da farklılık gösterir.



E – Devlet Üzerinden SGK Prim Borcu Sorgulama

Sgk prim borcunun sorgulanabileceği ve Sgk prim borcu ödeme işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılabileceği en güvenilir yöntem, e – devlet uygulaması olmaktadır. T.C kimlik numarası ve e – devlet şifresi ile uygulamaya giriş yaptıktan sonra SGK e- hizmetler alanı tıklanmalıdır. Açılan sayfa üzerinden Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama kısmı işaretlenir. Kişisel resmi bilgilerin yer aldığı sistem, bu alanın tıklanmasıyla kişinin adına bir SGK borcu varsa anında gösterir. Eğer bir borç varsa ve borç online olarak ödenmek isteniyorsa, öde kısmı tıklanarak kredi ya da banka kartıyla ödenebilir. Adresin kısaltılmış linki; www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu olmaktadır.

SGK Hizmet Dökümü ve Primler Hakkında

E – devlet uygulaması üzerinden ödenmiş toplam primler de görülebilir. Ödenen prim günlerinin gösterildiği belgeye hizmet döküm belgesi denmektedir. 4 – A, 4 – B ve 4 – C sosyal güvenlik kollarından bağlı olunan kurum seçildikten sonra hizmet döküm belgesini göster butonu tıklanarak, o güne kadar ödenmiş ve ödenmesi gereken prim günleri gösterilir.



E devlet üzerinden yapılan Sgk sorgulama işlemleri sonucu; prim ödemelerinin aylık olarak hangi tutar üzerinden ve kaç günlük yapıldığı, hangi tarihte işe başlandığı, kaç firma değiştirildiği, firmaların işten çıkış bildirgelerini ne zaman verdiği, emekli olabilmek için kaç gün daha prim ödemesinin yapılması gerektiği gibi detaylı bilgilere ulaşılır. Sorgulama işlemleri emekliler için de geçerlidir. Emekli adayları emeklilik başvurularını sistem üzerinden yapabilir. Emekli olmuş kişilerse, emeklilik maaşlarının detaylarını sistem üzerinden öğrenebilir, emeklilik belgelerini çıktı olarak alabilirler.

E – Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E – devlet uygulaması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının resmi kurumlara ait tüm kişisel verilerinin saklandığı resmi ve online bir uygulamadır. Her bilgi kişiye ait olduğu için sisteme T.C kimlik numarası ve e devlet şifresiyle yapılır. E devlet şifresi olmayan kişiler, kendilerine en yakın herhangi bir PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında özel şifrelerini alabilirler. Alınan şifreyle sisteme ilk defa giriş yapıldıktan sonra şifre değişikliği yapılabilir. Dolayısıyla Tc Kimlik No ile Ssk sorgulama işlemleri e –devlet üzerinden şifresiz yapılamamaktadır.



E – devlet üzerinden SGK’ya ait tüm işlemlere ulaşılabildiği gibi, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ya da Emniyet Müdürlüğü gibi tüm kamu kurumlarına ait kişisel işlemlere ve duyurulara ulaşılabilir. Kurumlara ait borç ödemelerinin tümü de sistem üzerinden yapılabilir. Kurumlara gidilmeden tüm kayıt ve resmi evrak işlemleri de – devlet üzerinden yapılabilir. E- devlet üzerinden alınan belgeler resmi kurumlarda kullanılabilir.



SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR