SGK İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri

SGK İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri

SGK İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri, SGK’da işe giriş ile işten ayrılış bildirgesi, 4A yani SSK’ya bağlı olarak çalışan kişilerin, işten ayrılırken işverenlerinden almaları gereken ve yeni bir işe girerken de yine işverenler tarafından talep edilen bir belgedir.



SGK İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre; işverenlerin 4A kapsamındaki çalışanlarına işten ayrılış bildirgesi düzenlemesi ve bunu SGK’ya vermesi bir yükümlülüktür. Çalışan kişinin işten çıkması durumunda, SGK çıkışlarının yapılmasına yönelik 10 günlük yasal süre belirlenmiştir. 10 günlük yasal süre sonrasında verilen iş çıkış bildirgelerinde, işverenler için asgari ücretin 1/10’u kadar idari para cezası uygulanmaktadır.



İşten Çıkış Belgesinin Gönderilmesi

Sigortalı işe giriş Ve işten ayrılış bildirgeleri işverenler tarafından e – sigorta yolu kullanılarak SGK’ya ulaştırılması gerekir. İşten çıkış bildirgesinin gönderilmesi için işveren tarafından izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • İlgili internet sayfası üzerinden, sosyal güvenlik sicil numarası alanına işten çıkan kişinin T.C kimlik numarasını girmek. Kişi yabancı uyrukluysa Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik numarasını girmek,
  • A Sigortalı kişinin 1 ile 12 numaraları aralığında istenen tüm kimlik ve adres bilgilerini girmek,
  • B – sigortalı kişi için sosyal güvenlik bilgileri alanında yer alan 13 numara için; 2008 Mayıs ayından önce SSK, Bağ – Kur veya Emekli Sandığı çalışanlarına yönelik 506 sayılı kanunun 20. maddesinde yer alan sandık, sicil ya da iştirakçi numaralarının yazılması,
  • 14 numaralı alanda istenilen meslek adı ve kodu için; ilgili kanunun 4. maddesi, 1. fıkrasının a bendine tabi çalışanlar sigortalıların fiilen yaptıkları meslek ve kodu işaretlenmelidir. Meslek isimleri ve kodları, sgk.gov.tr adresinde yer almaktadır.
  • C – sigortalının hizmet bilgilerinin yer aldığı Sgk işten çıkış e-bildirge alanının 15 numarasında işten ayrılma nedeni yazılmalı, 16 numara için eksik kalan, çlışılmamış iş günü ve de 17 numara için yüzde usulü ücret alanı doldurulmalıdır.

İşten Çıkış Belgesi Almak İçin

İşverenlerin SGK’ya bildirmekle yükümlü olduğu çıkış belgesi takibi, Sgk işten çıkış sorgulama e – devlet üzerinden yapılabilir. E – devlet üzerinden sorgulama yapmak için öncelikle T.C kimlik numarası ve e- devlet şifresi ile sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Açılan sayfa üzerinden e- hizmetler alanı tıklanıp, buradan da SGK sayfası tercih edilmelidir. Yönlendirilen SGK sayfası üzerinden de işten çıkış bildirgesi sorgulama alanı tıklanarak, süreç takip edilebilir. İşten çıkış belgesi, yeni işe başlanan kurumdaki işverenler tarafından talep edildiği zaman yine e- devlet üzerinden çıktı halinde işten çıkış belgesi alınarak, kullanılabilir.



İşverenler İçin İşten Çıkış Belgesi Takibi

Sigortalı çalışanlarının işten çıkmalarından sonraki en az 10 içinde SGK’ya bildirmek zorunda olan işverenler, işten çıkış bildirgelerini takip etmek ve toplu olarak işten çıkma durumlarında bilgileri de toplu olarak girmek için SGK’nın resmi internet sayfasını ya da e – devlet sistemini kullanabilirler.

SGK aracılığıyla bilgileri girme ve bilgi takibi yapmak için öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap adresini ziyaret edilmelidir. Sgk işe giriş işten çıkış bildirgesi sorgulaması için sistem kullanıcı adının, sistem şifresinin ve şirket şifresinin girilip, güvenlik koduyla onaylanması gerekir. Açılan sayfa üzerinden çalışanların nakil işlemleri yapılabilir, işe giriş ya da işten çıkış kayıtları oluşturulabilir. Veriler, belge olarak iş yeri dokümanları içinde saklanmak istediğinde, bilgiler Excell formatında çıktı olarak alınıp, saklanabilir. Online işlem gerektiren uygulamanın kullanımı için sitede kullanım kılavuzu ve yardım dokümanı da yer almaktadır.



SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR