Okul sütü Programı

Okul sütü Programı

Okul Sütü Programı Hakkında Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun Güney Kore temsilcileri ülkemiz süt sektörü ve Türkiye’nin Okul Sütü Programı ile ilgili detaylı bilgi edinmek için İstanbul ve Ankara’da temaslarda bulundu.

Türkiye Okul sütü Programı Kapsamında Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) Güney Kore temsilcileri ülkemiz süt sektörü ve  Türkiye’nin Okul Sütü Programı hakkında bilgi edinmek için İstanbul ve Ankara’da temaslarda bulundu. IDF, süt sektörünün Dünya Sağlık Örgütü (WHO), BM Uluslararası Gıda Standartları Komisyonu (CODEX) ve Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) gibi kuruluşlarda temsil edilen en önemli küresel kuruluşlarından biri olarak tanınıyor.



26 Şubat 2013; Dünyadaki en güçlü sektör federasyonlarından biri olan ve dünya süt üretiminin yüzde 86’sını temsil eden IDF’in Güney Kore temsilciliğinden görevlendirilen bir grup uzman ülkemiz süt sektörünü ve Türkiye’deki Okul Sütü Programı‘nı incelemek için Ulusal Süt Konseyi’ni ziyaret etti. Aralarında Güney Kore Süt Konseyi, Güney Kore Gıda, Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı ve Güney  Kore Eğitim Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerin yer aldığı heyet, Ulusal Süt Konseyi genel merkezinde yapılan toplantıda Okul Sütü Programı‘nın işleyişi hakkında sorular sorup, notlar aldı.

Ulusal Süt Konseyi’nden sonra Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nı da ziyaret eden uzmanlar, Türkiye’deki Okul Sütü Programı’nın geniş kapsamlı bir uygulama olduğunu ve dünyadaki iyi örnekler arasında yer aldığını belirtti.  IDF heyeti İstanbul’da bulunan bir süt üretim tesisini de ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, IDF heyetinin ziyaretini şöyle değerlendirdi:



“Ulusal Süt Konseyi 2011 yılında üyesi olduğumuz ve alanında en büyük organizasyon olan Uluslararası Sütçülük Federasyonu’na (IDF) üyeliğimiz ile ülkemiz süt sektörünü uluslararası platformda temsil etmekteyiz. Ayrıca, IDF tarafından her yıl farklı bir üye ülkede gerçekleştirilen Dünya Süt Zirvesi’ne ev sahipliği yapma yönündeki girişimlerimiz geçen yıl sonuç vererek 2017 zirvesinin İstanbul’da yapılmasına karar verilmiştir.”

Uluslararası Sütçülük Federasyonu



Dünyadaki en güçlü sektör federasyonlarından biri olan IDF, 56 üye ülkesi ile dünya süt üretiminin %86’sını temsil etmektedir. Çiftlikten sofraya süt ve süt ürünleri konusunda uzman, küresel, bilimsel ve ticari olmayan organizasyonun en önemli görevleri arasında, uluslararası organizasyonlar, hükümetler ve kanun yapıcılara bilimsel temele dayanan bilgi sağlamak yer almaktadır. Bu özelliğiyle, sektörle ilgili uluslararası mevzuatın oluşmasında çok etkin bir konuma sahip olan federasyon, bağlantıda olduğu 1200 uzman ile süt sektörünün öncelikli projeleri için bilimsel çalışmalar yürütmektedir. Federasyon çalışmalarına 17 ayrı komite ile devam etmektedir.

Ulusal Süt Konseyi

Ulusal Süt Konseyi, süt sektöründe piyasa ve fiyat istikrarının sağlanması için piyasa koşulları göz önünde bulundurularak gerekli çalışmaları yapmak ve tüketici bilincinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla 2009’da kurulmuştur. Süt üreticilerinin ve sanayicilerin oluşturdukları birlikler, dernekler, kooperatifler, süt ile ilgili çalışmalar yapan araştırma ve eğitim kurumları, meslek odaları, tüketici örgütleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının bir araya gelmesi ile oluşmuş bir sivil toplum kuruluşudur.



Süt sektörünün yıllardır ihtiyaç duyduğu, sektörün en üst düzeydeki çatı örgütü konumunda olan Ulusal Süt Konseyi bünyesinde; üreticiler, sanayiciler, kamu kurumları, süt sektörü ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve süt sektörünün tüm paydaşlarını barındırmaktadır. Konsey, kısa bir süre içerisinde sektörün sorunlarının çözümleri için önemli kararlar almış ve bu kararların uygulanması için gerekli adımları atmaya başlamıştır.

Ulusal Süt Konseyi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle 2012 yılı Mayıs ayında başlayan ve 2013 yılı Şubat ayı itibariyle 30 bin 885 okulda yürütülecek olan Okul Sütü Programı’nın resmi proje paydaşları arasında yer almaktadır



SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR