Malulen Emeklilik 2018

Malulen emekli olmak çalışmalarına engel olan sağlık problemi yaşayan vatandaşlarımıza tanınan bir haktır. Mevcut prim günlerini tamamlamalarına engel olacak sağlık problemleri nedeniyle belirli şartlar altında faydalanılabilen bu haktan yararlanabilmek için talep edilen şartlara ve başvuru yöntemine yazımızdan ulaşabilirsiniz.



Malulen Emekli Olmak İçin İstenen Şartlar Nelerdir?

Sahip oldukları sağlık problemleri nedeniyle malul durumda olan sigortalılar emekli maaşına hak kazanabilmeleri için yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları yerine getirilmelidir. Malulen emekli olabilmek için;



  • En az 10 yıl süre ile sigortalı olunması,
  • Toplam 1800 gün hizmet verilen sigorta kollarından ödenmiş prim günü bulunması,
  • Çalışmaya engel durumlar nedeniyle mevcut işlerinden ayrılmış olmaları veya işten çıkarılmaları,
  • Yüzde 60 kayıp gücü bulunduğuna dair Kurum Sağlık Kurulunca tespit yapılması,
  • Kendi namına çalışılıyor ise SGK’ya borç bulunmaması,
  • Sahip olunan rahatsızlıkların sigortalı olunan tarihten sonra yaşanması

Gerekmektedir. Verilen şartlarda üç adet istisnai durum söz konusudur:

  • Kanser hastaları teşhis konduktan sonra 1 yıl içerisinde başvuru yapmaları halinde Kurum Sağlık Kurulu raporuna ihtiyaç duyulmaksızın malulen emekli olmaktadır. 18 aylık olarak verilen ilk maluliyet sonrası çalışma gücü kaybı en az yüzde 60 olarak gerçekleşmişse malulen emeklilik devam etmektedir. Aksi halde aylık kesilecektir.
  • Malulen emeklilik için başvuruda bulunan vatandaşlarımızın sürekli başkasının bakımına ihtiyaç duyması halinde 10 yıllık sigortalılık süresi 1800 gün prim şartı sağlanması halinde aranmaksızın malulen emekli olunmaktadır.
  • Başvuru tarihinde 1800 prim günü sahibi olmamasına karşın borçlanma için vakti olan başvuru sahipleri, eksik prim gün sayıları tutarında borçlandırılarak emekli olabilmektedir.

Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Malulen emeklilik başvurusu gerçekleştirecek vatandaşlarımız başvurularını;



  • Nüfus cüzdanı,
  • İşten Ayrılış Bildirgesi,
  • Tahsis Talep ve Beyan Taahhütnamesi

İle birlikte SGK İl Müdürlükleri’ne başvuruda bulunabilirler. Başvuru yazılı olarak gerçekleştirilecek olup başvuru sonrasında Kurum Sağlık Kurulu sevki gerçekleştirilerek maluliyet nedeniyle yaşanan iş gücü kaybı ölçülür. Kurul sonrası en az yüzde 60 iş gücü kaybı yaşayan vatandaşlarımızın emeklilik başvuruları kabul edilecektir.

Malulen Emeklilik Başvurusunda Bulunabilecek Hastalıklar Nelerdir?



Kamuoyunda malulen emeklilik hastalıkları olarak da bilinen bir takım rahatsızlıklar için yüzde 60 rapor şartının aranmadığı gibi yanlış bir algı bulunmaktadır. Yüzde 60 ön şartı malulen emekliliğin ilk şartı olup bahsi geçen hastalıklar emeklilik için başvuruda bulunulabilecek rahatsızlıkları tanımlamaktadır. Kanser, Şeker Hastalığı, Sara, KOAH, Otizm, Böbrek Yetmezliği, Organ Nakilleri, Yürüme Kaybı, Kalp Problemleri, Astım, Parkinson, MS gibi rahatsızlık sahipleri malulen emeklilik için başvuruda bulunarak maluliyet derecelerinin yüzde 60’ı sağlaması haline emekli olabilirler.

Malulen Emeklilik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Malulen emekli maaşları diğer emeklilerden farklı şekilde hesaplanmaktadır. Hesaplama detayları fazla muhasebesel veriler içerdiği için malulen emeklilik maaşı 2018 için ortalama bir tutar verilmesi gerekirse maaşları ortalama 800 TL ila 1000 TL arasında değişecektir. 4A ve 4B sigorta kolundan malulen emekliler için bu tutarlar geçerli iken 4C sigorta koluna bağlı olarak çalışmakta iken malulen emekli olan kamu görevlileri en fazla 2100 TL emekli maaşı alabilmektedir.



Hangi Hallerde Malulen Emeklilik Maaşı Kesilir?

Sahip olduğu yüzde 60 çalışma gücü kaybı nedeniyle malulen emeklilik hakkı kazanan vatandaşlarımızın maaş almaya devam edebilmeleri için malulen emeklilik şartları 2018 devam etmesi gerekmektedir.

  • Yapılan kontrol esnasında çalışma gücü kaybı yüzde 60’ın altında tespit edilirse,
  • Gelir getirici bir işte çalışılırsa

Hak kazanılan malulen emeklilik maaşı kesilecektir. Bu durumlar yaşanmaması halinde malulen emeklilik maaşı hak sahibi öldüğünde eşine ve çocuklarına devrolmaktadır.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR