GSS Borç Sorgulaması Nasıl Yapılır?

GSS Borç Sorgulaması Nasıl Yapılır? GSS borcu sorgulama işlemi E- Devlet Kapısı üzerinden yapılan işlemler arasında yer almaktadır. Prim borcu, Sosyal Güvenlik Kurumu borcu, GSS tescil sorgulama ve GSS durum sorgulama gibi işlemlerin hepsi e- Devlet Kapısı bünyesinde toplanmıştır.



Vatandaşlar daha hızlı ve kolay bir şekilde zaman kaybı yaşamadan istedikleri belgelere internet üzerinden ulaşabilmektedirler. E- Devlet Kapısı bünyesine düzenli olarak yeni işlemler eklemekte ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kurumlara giderek sıra bekleme zahmetinden kurtarmaktadır.



Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir?

Genel Sağlık Sigortası nedir; Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan tüm vatandaşları kapsayan bir sağlık güvencesidir. 2012 yılında düzenlenerek resmî gazetede yayımlanan GSS sistemi tüm vatandaşlara sağlık hizmeti vermektedir. Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Bu şartları yerine getiren kişiler Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlıklarını güvence altına alabilirler. Genel Sağlık Sigortasında yardıma muhtaç kişilere destek olunmak amaçlanmaktadır.



Genel Sağlık Sigortasından Kimler Yararlanamaz?

Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilmek için bazı koşullar öne sürülmüştür. Bu şartları yerine getiren kişiler ise Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında sayılmaktadır. Genel Sağlık Sigortası şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Türkiye sınırları içinde yaşayıp yurt dışından herhangi bir ülkenin sağlık sigortası kapsamında olan kişiler GSS’den yararlanamamaktadır.
  • Türkiye’ye geçici bir süre iş sebebi ile gelen yabancı uyruklu kişiler kendi iş yerleri ve devletleri kapsamında sigortalanmaktadır. Bu sebeple Genel Sağlık Sigortasından yararlanamazlar.
  • Hüküm giymiş ya da halen tutuklu olan kişiler GSS kapsamına dahil edilmemektedir.
  • İkametleri başka bir ülkede olan kişiler Genel Sağlık Sigortasından yararlanamamaktadır.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir kişi iş sebebi ile yurt dışına çıkarsa ve oradan ikamet izni alır ise Genel Sağlık Sigortası kapsamından çıkarılmaktadır.
  • Borçlanma yaparak emekli olan kişiler ve emekli olup yurt dışına yerleşen kişiler Genel Sağlık Sigortasından yararlanamamaktadır.
  • Askeri okulda okuyan subay öğrencileri ya da er ve erbaşlar destek alamamaktadır.
  • Anayasa Mahkemesi üyeleri ile Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve aile fertleri Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmemektedir.
  • 5510 sayılı kanuna tabi olan banka, ticaret odası, sanayi odası, sigorta şirketi, borsalar gibi kurum ve kuruluşlar GSS’den yararlanamamaktadır.

GSS Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

GSS borcu sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumunun resmî sitesinden ve E- Devlet Kapısı üzerinden sorgulama yapabilmektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumundan GSS prim borcu sorgulaması yapacak kişilerin izlemesi gereken adımlar şu şekildedir;



  • Sosyal Güvenlik Kurumunun resmî sitesine giriş yapmaları gerekmektedir.
  • Giriş işleminin ardından E- SGK başlığına tıklayarak E- Hizmetlere ulaşmaları gerekiyor.
  • E- Hizmetler Uygulaması için e- Devlet Kapısına yönlendirileceksiniz.
  • E- Devlet’e giriş yaptıktan sonra GSS prim borcu sorgulaması yapabilirsiniz.
  • Sağlık sigortası T.C. ile sorgulama işlemini e- devlet üzerinden gerçekleştirebilmektesiniz.
  • Açılan sayfada GSS borç bilgileriniz yer almaktadır. Dilerseniz borç bilgilerinizi indirerek çıktısını alabilir ya da direkt olarak sayfanın çıktısını alabilmektesiniz.

E- Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E- Devlet şifresi almak isteyen vatandaşların herhangi bir PTT şubesine giderek şifre almaları gerekmektedir. Aldıkları şifre ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ile E- Devlete giriş yapabilirler. E- Devlet Kapısı şifresini unutan vatandaşlar sistemde sağ altta yer alan şifremi unuttum butonuna kimlik bilgilerini girmeleri gerekmektedir.

Kimlik bilgilerini girip onayladıktan sonra yeni şifre talebinde bulunabilirler. Ayrıca e- Devlet’e giriş yapmak için 4 opsiyon daha bulunmaktadır. Dileyen vatandaşlar bu seçenekler ile de E- Devlet Kapısına giriş yapabilirsiniz.



SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR