İş Göremezlik Parası 2018

İş Göremezlik Parası 2018 yılında ne kadar? Gerekli şartlar neler bu yazımızda bunlardan bahsedeceğiz. Rapor parası sigortalı olarak çalışanların herhangi bir rahatsızlık nedeniyle almış oldukları raporlara karşılık olarak SGK tarafından İş Göremezlik Ödeneği kapsamında ödenmektedir.



İş Göremezlik Parası 2018

Ödenekten faydalanabilmek için ilk şart olarak 4A ve 4B sigorta kollarına bağlı olarak çalışmak ve sağlık problemleri nedeniyle rapor almak talep edilirken, ödenek ile ilgili tüm ayrıntılara yazımızda yer verilmiştir.



Rapor Parası Şartları Nelerdir?

İş göremezlik ödeneği kapsamında alınan raporlar sebebiyle SGK’dan para alabilmek için;

  • En az 90 gün prim yatırılmış olması,
  • 5 gün içerisinde alınan raporların işverene teslim edilmesi,
  • Alınan raporların iş kazası, meslek hastalıkları, sağlık problemleri gibi nedenlerden dolayı alınmış olması,
  • SGK tarafından yetkilendirilen doktor ve sağlık kuruluşlarından alınmış olması,
  • En az 3 günlük rapora sahip olunması

Gerekmektedir.



Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

Rapor parası hesaplaması yapılabilmesi raporun hangi nedenle alındığı bilinmelidir. Sahip olunan raporlara göre alınacak rapor parası farklılık gözetmektedir. Genel anlamıyla hesaplamaya örnek vermek gerekirse;

  • Rapor tarihinden önceki 3 aylık brüt kazanç 3 aylık sigorta prim gününe (90) bölünür.
  • Çıkan rakamın ayakta tedaviler için 2/3’ü, yatış tedavileri için yarısı rapor gün sayısı ile çarpılır.
  • 2 günlük raporların parası işveren tarafından kesilmediği için günlük miktarla çarpılacak rapor gün sayısı hesaplanırken 2 gün düşülmelidir.

Verdiğimiz hesaplama yöntemi ile 5 günlük ayakta tedavi için asgari ücret rapor parası hesaplama 2018 brüt ücrete göre yapılırsa;



  • 029,50 TL * 3 / 90 = 67,65 TL
  • 67,65 TL * 2/3 * (5-2) = 135,30 TL olarak hesaplanır.

Rapor Parası Ne Zaman ve Nereden Alınır?

Sağlık kuruluşlarından alınan raporlar işyerine teslim edildiği tarih itibari ile 15 gün içerisinde PTT şubelerinden teslim alınabilmektedir. Rapor parası ne zaman yatar sorusuna cevap arayan vatandaşlarımız, her ayın 8’i ile 14’ü arasında sigortalı çalışan adına kayıtlı bir hesap bulunmaması halinde PTT şubelerine gönderilmektedir.

Bu tarihler arasında teslim alınmayan rapor paraları devam edin ayın aynı günleri arasında yeniden PTT şubelerinden teslim alınmak üzere hazır tutulmaktadır. Paraları teslim almak için 5 yıl süreniz bulunmakta olup bu süre zarfında teslim alınmayan rapor paraları zaman aşımına uğrayacaktır.



Rapor Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Raporlarını işyerine teslim eden sigortalı çalışanların rapor parası yattımı sorularına cevap bulabilmeleri için 3 adet alternatif yöntem bulunmaktadır. Rapor paralarını teslim almaya gitmeden önce bu platformlar üzerinden yapılacak kontrollerle paranın yatırılıp yatırılmadığı öğrenilebilir.

  • E-Devlet Üzerinden Rapor Parası Sorgulaması: Ülkemizde 35 milyona yaklaşan kullanıcı sayısı ile https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden hizmet veren e-Devlet Kapısı TC ile rapor parası sorgulama hizmeti vermektedir. 4A/4B İş Göremezlik Ödemesi Görme başlığı altında hizmet veren sorgulama hizmetinden faydalanılabilmesi için e-Devlet şifresi gerekmektedir. e-Devlet şifresine sahip olunmaması halinde PTT şubelerinden 2 TL karşılığında e-Devlet şifresi temin edilerek sorgulamadan yararlanılabilir.
  • Telefonla Rapor Parası Sorgulaması: Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ne erişim imkanı veren Alo 170 hattı kullanılarak rapor parası sorgulanabilir. Telefon ile 170’i arayarak rapor paranızın yatırılıp yatırılmadığı bilgisine dakikalar içerisinde ulaşabilirsiniz.
  • Banka Hesabından Rapor Parası Sorgulaması: SGK’da tanımlı olan banka hesabı için internet bankacılığı ve mobil bankacılık hizmetleri kullanılarak rapor parasının yatırılıp yatırılmadığı kontrollü yapılabilir. Hesap hareketleri takip edilerek para hesaba düştüğü anda bilgisine ulaşılabilir.
  • PTT Şubelerinden Rapor Parası Sorgulaması: SGK’da tanımlı hesabı bulunmayan sigortalı çalışanlar en yakın PTT şubesine giderek rapor parası sorgulaması yapabilir. Rapor parası yatırılıp yatırılmadığı teyidini almak için PTT şubeleri telefon ile aranarak bilgi alınabilmektedir.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR