Gelir Testi 2018

Gelir Testi 2018 yılı için yapılması gerekli şeylerden bahsedelim. Gelir testi yaptırmak için bazı adımların takip edilmesi ve bazı belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Gelir testi, ailelerin sosyal sağlık sigortalarında primlerini kimin ödeyeceği ve ne kadar ödeyeceği konusunda belirleme yapmak için kullanılan bir uygulamadır.



Gelir Testi 2018

Gelir testi yapılarak ailedeki birey başına düşen aylık gelir hesaplanabilmektedir. Ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyenlerin gelir testi yaptırması zorunludur. Aile içerisinde kişi başı gelirin, asgari ücretin 3’te 1’inden daha az çıkan ya da bakıma muhtaç olan kişiler ise gelir testi yaptırmak zorunda değildir.



Gelir Testi Nasıl Yapılır?

Gelir testi, genel sağlık sigortası için yaptırılan bir uygulama olduğu için pek çok kişi bu işlemin Sosyal Güvenlik Kurumu’nda gerçekleştirildiğini düşünmektedir. Genel kanının aksine. gelir testi için başvurular, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren bir devlet kurumudur.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, ilçe kaymakamlıklarında yer aldığından, gelir testi yaptırmak isteyenlerin kaymakamlık binasına gitmeleri gerekmektedir. Başvuru için bir adet form doldurulması gerekmektedir. Formda yer alan bilgilerin eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulması, testin sonucunu etkileyeceği için, çok önemlidir.



Gelir testi formu doldurulmuş örneği incelenerek, formun nasıl doldurulacağı hakkında fikir edinilebilir. Başvuru için teslim edilen formlar değerlendirildikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilerek prim masrafları belirlenir. Prim ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu’na gerçekleştirilmektedir. Gelir testi nerede yapılır 2018 yılı için merak edenler, bu adımları izleyerek testlerini yaptırabilirler.

Gelir Testi Sonucu Ne Zaman ve Nereden Öğrenilir?

Gelir testi sonucu kaç günde belli olur gibi sorular, net bir şekilde yanıtlamamaktadır. Devlet kurumlarındaki yoğunluğa göre testlerin açıklanması zaman alacaktır. Başvuru formlarının incelenmesi, ilgili kuruma gönderilmesi ve primlerin hesaplanması gibi adımların tamamlanması gerektiğinden, bir süre beklenmesi gerekebilir. Test sonuçlarını öğrenmek isteyenler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmadan da sorgulama yapabilir. E-Devlet üzerinden sonuçlar ile ilgili hizmet almak mümkündür.



Gelir Testi Yaptırması Gereken Kişiler?

Gelir testi yaptırma, bazı kişiler için zorunlu bir eylemdir. Sosyal güvencesi olmayan, 18 yaş üzerindeki kişiler gelir testi yaptırmalıdır. Sigortalı bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında olanlar, gelir testi yaptırmak zorunda olmayan kişilerdir. Bu kişiler, prim ödemekle de yükümlü değildir. Sigortalı kişinin çocukları, 25 yaşı doldurduklarında sigortadan artık faydalanamayacakları için gelir testi yaptırmak zorundadır. Sigortalı biri ile evlilik gerçekleştirildiğinde yine bakmakla yükümlü olunan kişiler statüsüne girildiğinden, gelir testi yapılmasına gerek kalmamaktadır.

Sigortalı bir kişinin anne ve babası da sağlık hizmetlerinden sigorta kapsamında faydalanabilmektedir. Bunun için anne ve babanın “yoksul” statüsünde yer alması ve herhangi bir işte çalışmaması gerekir. Anne ve babanın geçiminin tamamen evlat yardımıyla geçekleştirildiği tespit edildiğinde, evladın sigortasından yararlanılmasına resmi izin verilmektedir.



Gelir Testi Yaptırılmazsa Neler Olur?

Gelir testi başvuru işlemlerinin ihmal edilmesi ve gerekli zamanlarda yaptırılmaması, ileriki dönemlerde ciddi borçların karşınıza çıkmasına neden olabilir. Bir sigortalının himayesinden çıkan kişi, en kısa süresinde gelir testi yaptırmalıdır. Gelir testi yapmadığı süre boyunca, asgari ücret aldığı kabul edilerek prim borcu oluşmaktadır.

Gelir testi çok uzun bir süre yaptırılmadığında, ödenecek prim borcu ciddi miktarlara ulaşabilir. Devlet tarafından, bu gibi mağduriyetleri önlemek adına bilgilendirme yapılmaktadır. Gelir testi yaptırması gereken kişiler, bir yazı gönderilerek bilgilendirilmektedir. Bu yazının gönderilmesini takiben bir ay içerisinde gelir testi yaptırmayanlar, asgari ücretin iki katı üzerinden prim borcuna maruz kalır.

Bu nedenle, gelir testinin ertelenmemesi çok önemlidir. Hastanelere gidildiğinde, farkında olmadan gelişen prim borçları ile karşı karşıya kalınabilir ve acil sağlık durumlarında ücretsiz hizmetten yararlanılamayabilir.

 

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR