Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır?

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Engelliye bakma parası olarak da bilinen bu yardım, sürekli bakıma ihtiyaç duyan kişilerin bakımını yapanlara verilir. İhtiyaç sahiplerinin bu maaşı alması için gereken belli şartlar vardır. Evde bakım maaşı şartları 2018 yılında da güncellenmiştir.



1 Ocak 2018’e kadar bu yardımdan tamı tamına 800 bin kişi faydalandı. Temmuz ayında 1105 TL olan bu maaş, ocak ayında daha da artacak ve 1149 TL olacak. Her 6 ayda bir bu yardıma zam getiriliyor.



Evde Bakım Maaşından Hangi İllerde Yaşayanlar Yararlanabilir?

Evde bakım maaşından her ilde yaşayanlar yararlanamıyor. Belirlenen 11 ilde ikamet edenler, bakıma muhtaç kişileri himaye ediyorsa bu destekten faydalanabilirler Bu 11 il şu şekilde sıralanır:



  1. Kars
  2. Sakarya
  3. Amasya
  4. Karabük
  5. Afyonkarahisar
  6. Samsun
  7. Tokat
  8. Aksaray
  9. Düzce
  10. Bilecik
  11. Çanakkale

Evde Bakım Maaşı Almanın Şartları:

Evde bakım maaşını, yaşlıya, engelliye vb. kendi bakımını üstlenemeyen kişilere bakanlar alıyor. Bakım parası şartları 2018 yılında şu şekilde belirlenmiştir: Tam teşeküllü bir hastaneden alınan sağlık kurulu tarafından onaylı belgede, engellilik oranı en az %50 olarak tespit edilmiş olmalıdır.



Aynı zamanda belgede yazılı ağır engelli bölümünün yanında da evet kutucuğu doldurulmalıdır. Parkinson, demans, böbrek yetmezliği gibi hastalığı olanların da ağlık raporunda ağır engelli yazısı bulunmalıdır. Evde bakım maaşı almak için yapılan başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne yapılmalıdır.

Yaşlı bakım parası için nereye başvurulur sorusunun cevabı da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’dür. Bakımı üstlenilen kişi yanlarında olmasa da, vekaleten o kişiden sorumlu kimseyle gidilerek de başvuru gerçekleştirilebilir. Başvuruyu yapacak kişi, aldıkları sağlık raporları ve yaşanılan evin gelir seviyesiyle değerlendirilecektir.



Evde Bakım Maaşı İçin İstenilen Evraklar:

Evde bakım maaşına başvuru yapılırken istenen birtakım evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar şu şekilde sıralanır:

  1. Engelli sağlık kurulu raporu
  2. 1 adet fotoğraf
  3. Nüfus müdürlüğünden alınan engelli ve bakıcı adına adrese dayalı vukuatlı nüfus örneği ve yerleşim yeri belgesi
  4. Engelli ile aynı evde yaşayan iş yeri sahibi varsa bu kişiye ait vergi beyannamesi
  5. Engelli kişiye ait kiralık mülk varsa bu yerlerin belgeleri, kontratları. Mülkler boş ise boş olduğuna dair muhtarlıktan yazı
  6. Engelliye ait arazi, ekili ürün, tarla var ise arazilerin bulunduğu il ya da ilçeden gelir belgesi
  7. Boşanma halinde boşanma kararı

Evde bakım maaşı onayı tüm bu evrakların ve şartların tamamlanmasıyla verilir.

Evde Bakım Maaşı Şartlarında Yer Alan Detaylar:

Evde bakım aylığı almak için aranan şartlar 3 ana gruba ayrılır:

  1. Ailenin gelir kriterine uygun olması
  2. Hastanın bakıma muhtaç olması
  3. Hastanın ağır engelli olduğunu belirten kurul onaylı sağlık raporu

Ailenin gelir kriterine uygun olması şartında, engellinin bulunduğu haneden yaşayan kişilerin kişi başı gelirlerinin asgari ücretin 2/3’ü oranında olması gereklidir. Bakmakla yükümlü olmadığı halde bir engelli vatandaşa bakılıyorsa bu şart aranmaz. Sadece engellinin maaşı asgari ücretin 3te 2sini geçmemelidir.

Bakım muhtaç engelli kavramından, yeme, içme, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçları kendi başına gereği gibi yerine getirememek ya da hiç getirememek anlamına gelmektedir. Evde bakım maaşı başvurusu yapılırken öncelikle kaymakamlığa veya valiliğe bağlı defterdarlıktan başvuru evrakları alınır. Muhtaçlık karar belgeleri ile birlikte, SGK Primsiz ödemeler birimine başvurulur. SGK bu belgeleri inceler ve karara bağlanır.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR