Doğum Yardım Parası

Doğum Yardım Parası, çalışan veya çalışmayan anneler için verilen devlet destekli bir yardımdır. Doğum yardımı yeni doğum yapmış annelere verilen para yardımıdır. Doğum yapan annelere doğum yardımı, doğum raporu ve süt ödemesi yapılmaktadır.



Doğum Yardım Parası

Doğum Yardımı: Doğum yardımına çalışmayan anneler de başvuru yapabilmektedir. Doğum yardımı çocuk sayısına göre verilen bir ödemedir. Doğum yardımı olarak verilen para şu şekildedir:



  • İlk çocuk doğduysa 300 TL,
  • Ailenin ikinci çocukları ise 400 TL,
  • Ailenin üçüncü veya daha sonraki çocuklar için 600 TL verilmektedir.

İkiz doğumlarda 1000 TL gibi bir ödeme yapılmaktadır. Doğum parası başvurusu için gerekli evraklar:

  • Anneye ait kimlik belgesi,
  • Çocuğa ait kimlik belgesi,
  • Çocuk parası başvuru dilekçesi

Başvuru dilekçesinde; aile ve doğan çocuğa ait kimlik bilgileri, anne ve babanın kamu işçisi olma durumları, kurumdan onaylanan yardım parası yazılmalıdır ve dilekçenin kabul edildiğine dair imza atılmalıdır.



Başvuru belgeleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ait Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na teslim edilmelidir. Başvurunuzun durumunu e-Devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz. E-Devlet’e herhangi bir PTT şubesinden alabileceğiniz e-Devlet şifresi ile giriş sağlayabilirsiniz.

E-Devlet sitesindeki Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na ait hizmetler arasında bulunan Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama işlemi ile başvurunuzun sonucunu öğrenebilirsiniz. Başvuruları onaylanan kişiler paralarını herhangi bir PTT veya Ziraat Bankası şubesinden kimlikleri ile beraber alabilir.



Doğum Rapor Parası:

Doğum iznine çıkan sigortalı kadınlar, izin günlerine ait ödemelerini Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla almaktadırlar. İşgöremezlik raporları karşılığında bu ödeme yapılmaktadır. Raporlarınızı teslim ettikten sonra gerekli işlemler başlayacaktır.

Doğum rapor parası alabilmek için annenin bazı şartları karşılaması gerekmektedir. Bu şartlar:



  • Annenin doğum izninde önce sigortalı bir işte çalışıyor olması gerekmektedir.
  • Annenin doğum yapmadan önceki 1 yıl içinde en az 90 günlük sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir.
  • Doğum izni boyunca işyerinde çalışmamış olması gerekmektedir.
  • Doğum gerçekleşmelidir. Düşük yapanlara doğum parası verilmemektedir.

Doğum parası hesaplama 2018 yılı için son 3 aylık brüt maaş, prim ve izinli gün sayısına göre değişmektedir. Raporlu gün sayısı genellikle 112 ile 136 gün arasında değişmektedir. Örnek doğum rapor parası hesaplaması:

Doğum yapan kadının brüt maaşı 3000 TL’dir. Hesaplama işlemini yapabilmemiz için kişinin günlük ücretini bulmamız gerekmektedir. Bu durumda günlük aldığı ücret 100 TL’dir. 8 hafta doğumdan önce, 8 hafta doğumdan sonra olmak üzere toplam 112 gün izin verilecektir. Bu 112 gün için alınacak ücret 112×100= 11.200 TL’dir. Bunun 7466 TL’si (tüm ücretin 2/3’ü) ayakta tedaviler için, 3734 TL’si (tüm ücretin 1/3’ü) yatarak tedaviler için verilmektedir.

Doğum izni ve işgöremezlik ödemelerine dair sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-Devlet sitesindeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait hizmetler arasında bulunan 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme işlemi ile alacağınız ödemeleri görebilirsiniz. Bu ödemeler hakkındaki bilgileri yazdırabilir veya indirebilirsiniz.

Süt Parası:

Süt parası doğum yapan anneye bir defaya mahsus olmak üzere verilen bir yardımdır. Süt parasını baba da alabilmektedir. Eğer anne sigortalı değilse, baba süt parasına başvuru yapabilir. Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan veya BağKur’dan sigortalı olan kişiler süt parası alabilmektedir. Süt parası için doğumdan önceki bir yılda en az 120 günlük sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir. Başvuru yapacak kişinin BağKur’a borcu bulunmamalıdır. Süt parası için başvuru Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmaktadır. Süt parası başvurusu için gerekli evraklar:

  • Başvuru dilekçesi,
  • Başvuran aile üyesine ait kimlik belgesi,
  • Çocuğa ait kimlik belgesi veya doğum raporudur.

Süt parası Ziraat Bankası şubelerinden kimlik ile beraber alınmaktadır.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR