Doğum Borçlanması 2018

Doğum Borçlanması 2018, 2018 yılı doğum borçlanması hesaplamasını ve ödemesini yapmak için bazı işlemler gerekir. Çalışan kadınlar sigortalı olduktan sonra yaptıkları her doğum için Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanırlar. Doğum borçlanmaları için ödenmesi gereken tutarlar her sene değişiklik gösterir. Doğum borçlanması her sene brüt asgari tutar oranına göre hesaplanır ve çocuk sayısına göre değişir.



Doğum Borçlanması 2018

Çalışan bayanların 3 çocuk sayısına kadar yaptıkları doğumlarda 4A ve 4B fark etmeden Yaptıkları doğumlar için Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanırlar. Borçlanmanın nedeni ise doğum öncesinde ve doğum sonrasında izin alan kadın çalışanlar bu izin süresinde sosyal güvenlik sistemi dışında kalırlar. Sistem dışında kaldıkları dönem için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuran kadınlar doğum borçlanması yapabilir. Başvuru sonrası doğum borçlanması yaparak çalışamadıkları günleri hizmet dahiline alınması mümkün olur. Bu işlem erken emekliliği sağlamaz fakat prim günü kazanılmasını sağlar.



Doğum Borçlanması Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması hesaplama 2018 yılı dahilinde yapılırken sene içersinde uygulanan brüt asgari ücret tutarı üzerinden gerçekleştirilir. Doğum borçlanmasının bir günlük tutarı sene içerisinde geçerli olan brüt asgari ücretin günlük tutar miktarının %32 si üzerinden hesaplanır. Bu miktarın günlük üzerinden hesaplanan en yüksek borçlanma tutarı 7,5 katı kadar olur.

Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olan doğum borçlanması tutarları maddelemesi şu şekildedir;



  • 1 Ocak 2018 ve 31 Aralık 2018 tarihleri arasında günlük doğum borçlanması tutarı en az 21,65TL olarak hesaplanmaktadır.
  • 1 Ocak 2018 ve 31 Aralık 2018 tarihleri arasında aylık doğum borçlanması tutarı en az 649,44 TL’den hesaplanmaktadır.

Borçlanmalar asgari ücret üzerinden başlar ve asgari ücretin 6.5 katına denk gelen azami tutara kadar sigortalının belirleyeceği değer üzerinden yapılır.

Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri E-Devlet sistemi ile online olarak yapılır. Doğum borçlanması ile ilgili işlemleri E-Devlet doğum borçlanması sorgulaması yaparak kolaylıkla öğrenmek mümkündür. Şifre sahibi olan kişiler internet üzerinden kimlik bilgileri ile sisteme giriş yapabilirler. Sistemin yönlendireceği şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu sorgulama sayfasından doğum borçlanması sorgulaması yapılır.



Doğum Borçlanması Nedir, Şartları Nelerdir?

Kadın sigortalı çalışanların doğum borçlanması işlemlerini gerçekleştirmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmaları gerekir. Doğum borçlanması yapmak için başvuru sahibinden talep edilen şartları yerine getirmek gerekir.  Doğum borçlanması şartları şu şekilde maddelenebilir;

  • Başvuru sahibinin doğum öncesinde sigortalı çalışması bulunması gerekir.
  • Doğum sonrasında prim ödemesi olmaması gerekir.
  • Doğum borçlanması kadınların borçlanacakları süre içersinde çocuğun hayatta olması gerekir.
  • İlk doğum sonrasında iki yılı doldurmadan ikinci çocuğunun doğumunu yapan sigorta sahibi kadınlar iki doğum arasında geçen zaman ile ikinci doğumu için borçlanabileceği iki senelik zamanın toplamı dahilinde geçen süre borçlanabilir.

Doğum Borçlanması İçin Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

Doğum borçlanmanızı ödeyebilmek ya da emeklilik işlemlerinizi tamamlayabilmek için nakit ihtiyacınız olduğunda bunun için bankalara başvurabilirsiniz. Bankaların çoğu oldukça uygun faiz oranları ile kredi seçenekleri sunmaktadır. Her bankada SGK borçlanmalarına özel kredi seçeneği bulunmasa dahi banka şubeleri ile görüşme yaparak ihtiyaç kredisine başvuru yapabilirsiniz.



Ziraat Bankası doğum borçlanması kredisi 2018 seçeneğinden faydalanarak, SGK Bağ-Kur prim borcu ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ziraat Bankası’ndan kredi kullanarak prim borçlarınızı ödeyebilir ve emekli olabilirsiniz. 60 aya varan vade seçenekleri ve %1,28’den başlayan faiz oranları ile sunulan kredi seçeneği için Ziraat Bankası şubeleri ile görüşebilirsiniz. 4A ve 4B hizmetleri bulunan ve hizmet borçlanması sebebiyle emekli maaşı bağlanmayan kişiler borçlanma tutarları kadar kredi çekerek emekli olabilirler.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR