Devlet Destekli Tohum Kredisi Nasıl Alınır?

Devlet Destekli Tohum Kredisi Nasıl Alınır? Devlet destekli çiftçi kredileri, ülkenin tarım anlamında gelişmesi için yapılan en önemli adımlardan biridir. Devlet destekli olarak verilen krediler sadece tarım alanında değil, birçok girişimcilik konusuna da verilmektedir.



Devlet Destekli Tohum Kredisi Nasıl Alınır?

Tarım alanında verilen krediler de kendi içerisinde ayrılmaktadır. Bu kredi tiplerinden en çok tercih edileni ise tohum kredisidir. 2013 yılında resmi gazetede yayımlanan destekte, her dekar başına tohum tipine göre destek veriliyordu. Ancak yeni gelen düzenlemeyle daha az şartla destek almanız mümkün. Ziraat Bankası’yla anlaşmalı olarak yürütülen çiftçi kredileri, 2018 yılında da birçok kişinin ilgi odağı. Faizsiz çiftçi kredileri sunan birçok kuruluş bulunmaktadır. Ancak bu kuruluşlardan kredi kullanabilmenin bazı şartları vardır.



Çiftçilere Faizsiz Krediler:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 2018 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan yönergeye göre, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında çiftçilere faizsiz kredi imkanları sunulacağı belirtildi. 30 bin TL hibe ve 100 bin TL kredi desteği yapılacağı duyuruldu. 100 bin TL’lik kredi desteğinin Ziraat Bankası aracılığıyla verileceği de belirtildi. Ziraat Bankası birçok kredi tipinde destek veriyor. Bu kredi tiplerinin çoğunluğu hayvancılık alanındaydı. Çiftçinin durumuna ve yapacağı işe göre de değişiklik gösteriyordu. Şimdi de Ziraat Bankası, çiftçilere ve üreticilere IPARD bünyesi altında kredi imkanları sunuyor. Çiftçi kredisi şartları günden güne daha da kolaylaşıyor.



Devlet Destekli Tohum Kredisi Almak:

Devlet destekleri kapsamında verilen tohum kredisini almak için, öncelikle çiftinin ÇKS belgesi olmalıdır. TİGEM sertifikalı ürünlerle, kaliteli tohumlar yetiştirip büyütmeniz mümkündür. Çiftçilere finansal destekler sağlayan bazı kuruluşlar vardır. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri, İş Bankası, Deniz Bank gibi kuruluşlar destek vermektedir. Her bankanın krediyi verirken kendi istediği şartlar vardır. Ziraat Bankası devlet sermayeli kuruluşlardan olduğu için, en uygun kredi tipleri burada yer almaktadır. Çiftçiye faizsiz kredi 2018 yılında da Ziraat Bankası’nda en çok tercih edilen kredi tiplerinden biri olmuştur.



Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi:

TİGEM sertifikalı tohumları almak için ihtiyaç duyulan kredi ihtiyacını Ziraat Bankası da karşılamaktadır. Tohum kredisi desteği bazı üreticilere verilmektedir. Bu üreticiler şu şekilde sıralanır:



  1. Ülke içerisinde sertifikalı olarak tohum, fide ve fidan üretiyor olmak
  2. Sebze tohum sertifikasına sahip olmak
  3. Çilek üretmek
  4. Meyve üretmek
  5. Bakliyat Üretmek

Tohum kredisinden faydalanabilen sertifika sahipli üreticiler bu şekilde sıralanmaktadır. Ziraat Bankası çiftçi kredisi şartları günden güne kolaylaşmaktadır.

Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi’ne Başvuracaklar İçin Gerekli Evraklar:

Ziraat Bankası çiftçi kredisinden faydalanmak için belli özellikler taşımak gerektiği belirtilmişti. Bu özellikler dışında hazırlamanız gereken bazı evraklar da vardır. Bu evraklar gerçek kişiler ve tüzel kişiler için farklılık göstermektedir.

Gerçek kişiler için gereken belgeler şu şekilde sıralanır:

  1. Kimlik belgesi ve fotokopisi
  2. İl veya İlçe Tarım Müdürlüğü’nden alınacak olan çiftçi belgesi
  3. Kurmuş olduğu tarımsal alanlar varsa bu alanları belgeleyen tapu kayıtları
  4. İpotekli arsa, araç veya eve ait tapu varsa bunlara ait belgeler
  5. Bilançoya sahip olan işletmelerin son 3 aylarına gösteren gelir gider tablosu

Tüzel kişiler için gereken belgeler ise şu şekilde sıralanır:

  1. İl veya İlçe Tarım Müdürlüğü’nden alınacak olan çiftçi belgesi
  2. Tüzel kişilik sözleşmesinin yayınlandığı Ticari Sicil Gazetesi
  3. Tabi olduğu meslek odasına ait kayıt belgesi
  4. Vergi levhası
  5. Yetkili kişiyi temsil ettiğine dair noterden onaylı vekalet belgesi
  6. Son 3 aya ait bilanço
  7. Tarımsal işletme sahiplerine ait tapu kayıtları
  8. İpotek olarak gösterilen mal, mülke ait tapu, ruhsat veya hayvan küpe numaraları

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR