Devlet Destekli KOBİ Kredisi Nasıl Alınır?

Devlet Destekli KOBİ Kredisi Nasıl Alınır? Devletten KOBİ desteği geri ödemesiz hibe ve uygun faiz ve ödeme seçenekleri olan krediler ile sağlanmaktadır. KOBİ, KOSGEB ile birlikte çalışmakta ve KOSGEB tarafından KOBİ kapsamında olan işletmelere destek sağlanmaktadır. Kobiler ülke ekonomisine katkı sağlayan işletmelerdir. Küçük işletmeleri ile yerel üretim artış göstermekte ve bu durum da direkt olarak ülke ekonomisine destek olmaktadır.



KOBİ Nedir?

Kobi nedir; küçük ve orta ölçekli işlemeleri kapsamaktadır. Kobiler üç ayrı kategoriye ayrılmaktadır. Mikro ölçekli KOBİ, küçük ölçekli KOBİ ve orta ölçekli KOBİ olmak üzere 3 başlıktan oluşur. Mikro ölçekli KOBİ’nin çalışan sayısı en fazla 10 kişidir. Yıllık 1 milyon Türk Lirasının altında kazanır. Küçük ölçekli KOBİ’nin en fazla 50 çalışanı vardır ve yıllık toplam 8 milyon Türk Lirasından daha az kazanırlar. Orta ölçekli KOBİ ise en fazla 250 kişi çalıştırır ve yıllık toplam 40 milyon Türk Lirası kazanır.



KOBİ’lerin Özellikleri Nedir?

KOBİ’lerin birçok özelliği bulunmaktadır. Bu özellikler kapsamında işlerini yürütür ve denetir. KOBİ’lerin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • KOBİ’ler az yatırım yapar fakat çeşitli ve çok sayıda üretim sağlar.
  • İsteklere ve değişimlere çeşitliliği sayesinde kolay uyum sağlar.
  • Teknoloji ile ilişkilidir.
  • Az sayıda da olsa istihdam alanı yaratır.
  • KOBİ’ler demokrasi ile yönetilen ülkelerin sigortası olarak bilinmektedir.
  • Tasarruf mantığı ile çalışırlar ve kişileri tasarruf yapmaya teşvik ederler.
  • Küçük ve orta işletmeler olan KOBİ’ler büyük işletmeler ile birlikte çalışarak destekleyici bir strateji izlerler.

KOBİ Bağımsız İşletmeler Nedir?

KOBİ bağımsız işletmelerinin birçok özelliği bulunmaktadır. Bazı şartları yerine getiren KOBİ’ler bağımsız işletme olarak kabul edilmektedir. Bağımsız işletmeler devlet destekli kredi alabilmektedir. Bağımsız işletme olarak görünmek için şu özelliklerin yerine getirilmesi gerekmektedir;



  • İkinci bir işletmenin yüzde 25’inden fazla hisseye sahip olmamaları gerekmektedir.
  • Sadece işletme değil; kamu kurum ve kuruluşları hisse oranları da yüzde 25’i geçmemesi gerekmektedir.
  • Konsolide hesaplar ile bağlantısı olmaması gerekmektedir.

KOBİ Orta İşletmeler Nedir?

KOBİ orta ölçekli işletmeler de bağımsız işletmeler gibi şartlar içermektedir. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bir işletme üzerine hakimiyeti bulunmaması gerekmektedir.
  • Başka bir işletmenin yüzde 25 ve yüzde 50’si arasında söz hakkının bulunmaması gerekmektedir.
  • Ortak işletmelerin asıl önemli konusu, sermaye ve oy haklarının bulunmasıdır.

KOBİ Bağlı İşletmeler Nedir?

KOBİ bağlı işletmelerin de birçok özelliği bulunmaktadır. Bağlı işletmelerin sermayelerinin çoğunluğunu barındıran işletmelerdir. Ayrıca haklarının da çoğunluk oranı bağlı işletmelerde bulunmaktadır. Başka bir işletmede yetki sahibi olabilmektedirler ve yönetim kurullarına dahil olarak değişiklik yapma hakları bulunmaktadır. Başka işletmeler ile ortaklık kurabilir ve söz sahibi olabilirler.



Devletten KOBİ Desteği

Devlet; bağımsız, orta ve bağımlı işletmelere destek sağlamaktadır. Bu destekler ile işletmelerin kalkınması ve ekonomiye pozitif etki yapmaları amaçlanmaktadır. Devlet KOBİ desteğini bankalar ve KOSGEB ile sağlamaktadır. Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Deniz Bank aracılığı ile KOBİ’lere faizsiz kredi verilmektedir.

KOBİ Kredisi Nasıl Alınır?

KOBİ kredisi almak isteyen girişimcilerin izlemesi gereken adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar neticesinde KOBİ kredisi için başvuru yapabilirler. KOBİ’lerin öncelikle vergi levhası edinmesi gerekmektedir. Vergi levhasına sahip olan her işletme KOBİ kredisi başvuru talebinde bulunabilirler.



KOBİ kredileri devlet destekli verilmekte olup; uygun faiz oranları ve geri ödeme seçenekleri ile sunulmaktadır. İşletme sahibini zorlamayacak bir geri ödeme planı çıkarılır ve bu plan gereğince işletme sahibi geri ödeme işlemini gerçekleştirir. KOBİ kredisi almak isteyen kişilerin KOSGEB’e başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru sonrasında KOBİ destek hattı ile iletişime geçerek başvurunuzu sorgulayabilirsiniz.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR