4A, 4B, 4C Emekli Maaşı Sorgulama

4A, 4B, 4C Emekli Maaşı Sorgulama

4A, 4B, 4C Emekli Maaşı Sorgulama yapmak ve emekli maaşınızı öğrenmek için ne yapmalısınız? Emekli maaşını öğrenmek artık İnternet üzerinden yapılan bir işlemdir. Emekli maaşı sorgulama için Sosyal Güvenlik Kurumu sitesi ve e-Devlet üzerinden yapılan işlem hakkındaki bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.



4A, 4B ve 4C Ne Demektir?

4A: Hizmet akdiyle çalışan kişilere denilmektedir. Yani Sosyal Sigortalar Kurumu ile sigorta primi ödenen kişilerdir. Şirket, fabrika vb. yerlerde çalışanlar bu sigortadan yararlanmaktadır.



4B: Kendi nam ve hesabına çalışanlardır. Yani BağKur adı altında sigorta primlerini yatıran kişilerdir. Bu kişiler esnaf benzeri işlerle uğraşan, işveren konumundaki kişiler olmaktadır.

4C: Belli bir süreliğine görevde bulunan kamu görevlileri için yatırılan sigortadır. Emekli sandığı adıyla bilinmektedir.



E-Devlet’ten Emekli Maaşı Nasıl Öğrenilir?

E-Devlet girişi maaş sorgulaması için yapmanız gerekenlerde ilk sırada bulunmaktadır. E-Devlet’e giriş yapmak için şifre almanız yeterli olacaktır. Bu şifreyi bir PTT şubesinden ücretini ödeyerek alabilirsiniz. TC kimlik numaranız ve PTT’den aldığınız şifre ile giriş yapabilirsiniz. E-Devlet’e giriş yapmak için mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı ve TC Kimlik Kartı gibi seçenekler de bulunmaktadır. Fakat en çok bilineni ve kullanılanı PTT şifreleridir. Giriş yaptıktan sonra sizden şifrenizi değiştirmeniz istenecektir. Şifrenizi değiştirip kendinize uygun bir şifre belirleyiniz.

E-Devlet’e giriş sağlayan kişiler sıradaki adım olarak yapacakları işlemi seçmelidir. İsteyenler e-Devlet sitesinin üst tarafında bulunan arama kutusuna 4A, 4B veya 4C hizmet dökümü yazarak arayabilir. Diğer bir yol ise sitede bulunan e-Hizmetler kısmını seçmektir. E-Hizmetler’de bulunan Sosyal Güvenlik ve Sigorta Hizmetleri kısmına gidilmelidir. Orada Sosyal Güvenlik Kurumu bulunup altındaki işlemler listesinden yapmak istediğiniz işlemi seçmelisiniz. 4A, 4B ve 4C emekli aylık ödeme ve kesinti bilgileri konusunda yapabileceğiniz işlemler şunlardır:



  • 4A: Emekli aylık bilgisi, emekli aylığı kesintisi ve emekli aylık bilgisi belge doğrulama işlemleri yapılmaktadır.
  • 4B: Emekli aylık bilgisi ve emekli aylığı kesintileri işlemleri yapılmaktadır.
  • 4C: Emekli aylık bilgisi, emekli aylık ödeme ve kesinti bilgileri ve bir aylık maaş tercihi işlemleri yapılmaktadır.

Bu işlemler sonucunda çıkan belgenizi yazdırabilir veya indirebilirsiniz. İsterseniz emekli maaş dökümünüzü de “Ödeme Dökümü” işlemleriyle kontrol edebilirsiniz.

Maaş sorgulamasında çıkan belgede bulunanlar: Emekliye ait ad, soyad, doğum tarihi, sicil numarası gibi kimlik bilgileri, 2000 öncesi aylık bağlama oranı, 2008 sonrası aylık bağlama oranı, 2000 öncesi gün, 2008 sonrası gün, 2000 ile 2008 arasındaki gün, aylık tutarı, kesinti tutarı ve maaşın alındığı banka yazmaktadır.



Sosyal Güvenlik Kurumu Sitesinden Emekli Maaşı Öğrenme

Emekli maaşınızı öğrenebileceğiniz bir diğer portal ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı sitedir. Bu site üzerinden 4A, 4B ve 4C sigortaları üzerinden emekli olan kişilere ait emekli maaşı hesaplamaları yapılabilmektedir. Hesaplama işlemleri için E-SGK sitesine gidilmelidir. Sitede bulunan “Vatandaş” kısmında 4A, 4B veya 4C emekli aylığı hesaplamaları seçeneklerinden birini seçebilir ve işlem yapabilirsiniz. Bu hesaplamalarda girmeniz gereken bilgiler şunlardır:

  • 4A Emekli Maaşı Hesaplama: TC kimlik numarası, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) sicil numarası, baba adı, nüfusa kayıtlı olunan il ve doğum tarihi yazılmalıdır.
  • 4B Emekli Maaşı Hesaplama: TC kimlik numarası ve kurumu (esnaf veya tarım) yazılmalıdır.
  • 4C Emekli Maaşı Hesaplama: Derece, hizmet yılı, aylık tarihi, kademe, hizmet ayı, pay ile payda, ek gösterge, kıdem yılı, kademe tazminat ek gösterge, makam – temsil – görev tazminat göstergesi ve ikramiye yılı yazılmalıdır.

Bu işlemler sonucunda maaşınız hesaplanarak size sonucu gösterilecektir. Ayrıca sigortası hala devam eden kişiler de maaşlarını E-SGK sitesi üzerinden hesaplayabilir.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR