2018 Yılında Emeklilik Şartları Nelerdir?

2018 Yılında Emeklilik Şartları Nelerdir?

2018 Yılında Emeklilik Şartları Nelerdir? Erkek ve Kadınlar için Emekli olma şartları, değişiklikler ve şartlardaki özel durumlar hakkında detaylı bilgi sunuyoruz. Emekli olma şartları Türkiye’de yakın geçmişte birkaç defa değişmekle birlikte, özellikle daha önce Sosyal Sigortalar Kurumu, (SSK) BAĞKUR ve Emekli Sandığı tanımlamalarının SGK çatısı altında toplanmasıyla;



  • İlk işe giriş tarihi
  • Toplam sigortalılık süresi
  • Prim ödeme gün sayısı
  • Kadın ve erkeklerin özel durumları (çocuk sayısı, askerlik) gibi detaylara göre değişmektedir.

Bu detaylar emekli olma süresinin yanında emekli olunduğunda alınan ikramiye ve emekli aylık tutarlarının da değişmesine neden olabilecektir. Bunların yanında SGK tarafından yapılan değişiklikler sonucunda zaman zaman emekli olma şartlarının değişebildiği de görülmektedir. Bu değişkenlikler özellikle emeklilik yaşı konusunda olmakla birlikte, yaşı kaç olursa olsun çalışma hayatındaki tüm bireyler tarafından oldukça merak edilen konuların başında gelmektedir. Bunun sonucunda hangi şartlarda ve ne zaman emekli olunacağı, emekli maaşı tutarının ne olacağı, nasıl hesaplanacağı, emekli maaşı hesaplama şartları, maaşların ne şekilde ve hangi şartlarda arttırılacağı, intibak ödemeleri ve intibak zamları, yurt dışı emeklilik şartları Türkiye’deki emeklilik sistemiyle alakalı oldukça merak edilen ve değişkenlik gösteren de bir durumdur.



Emeklilik Şartları

Mayıs 2018 verilerine göre Türkiye’deki toplam emekli sayısı 12 milyonu geçmiş olmakla birlikte, mevcut duruma göre en yüksek emekli aylığı 2596 TL olurken, en düşük emekli aylık tutarının da 1402 TL olduğu ifade edilebilir. Emeklilik aylığı alan kişilerin vefat etmesi durumunda ise geride kalan eş ve çocuklarına da %75’den az olmamak şartıyla emekli aylığı bağlanmasına devam edilmektedir. Emeklilik yaşı tablosu gözlemlendiğinde ilk ve en önemli durumun kişilerin ilk işe giriş tarihi olduğu bilinmektedir. Bakılacak olursa 08.09.1976 tarihinden önce ilk işe girişini yapan bir erkek çalışanın 25 yıllık sigorta süresini doldurduğunda ve 500 gün prim ödediğinde 44 yaşında emekli olabilmesi mümkünken, aldığı maaş tutarı da son dönemde emekli olanlara göre oldukça yüksek olacaktır. Bunun yanında ilk işe girişini 2018 yılında yapan bir çalışan ancak 7200 prim gününü tamamladığında 60 yaşında emekli olabilmektedir. Yani her iki durum arasında 16 yıllık fark bulunmakla birlikte, prim ödeme gün sayısı da %40’ın üzerinde artmış oluyor. Kadın çalışanlarda da aynı durumun geçerli olduğu görülürken 25 yıllık sigortalılık süresinin 20 yıl olmasının haricinde yaş kıstasında da oldukça fazla bir fark bulunmamaktadır.

Emeklilik Şartlarında Yapılan Değişiklikler

Emeklilik şartları 2018 değerlendirildiğinde, yakın geçmişte yapılan emeklilik şartlarındaki değişikliklere de göz atılması gerekliliği doğmaktadır. Örneğin 1999 yılında yapılan değişiklik sonucunda ortalama emeklilik yaşı 44’den 58’e çıkarılırken, 2008 yılında yapılan bir diğer değişiklik ise yaş kıstasının kadınlarda 65, erkeklerde de 68 olmasını sağladı. Bunun yanında 1999 yılından sonraki değişikliklerle daha önce 5000 olan prim ödeme gün sayısı üst sınırının da 7200’e çıkarıldığı görülmektedir.



Emekli Olma Şartlarındaki Özel Durumlar

Yukarıda belirtilmiş olan emeklilik yaşı kaç sorularının cevapları yanında erken emekli olabilmek için;

  • Malullük
  • Engelli emekliliği
  • Yıpranma gibi özel durumlar belirleyici olabilirken, erkek çalışanlar için askerlik süresinin borçlanmasıyla birlikte emeklilik süresinin askerlik süresi kadar geriye çekilebilmesi de mümkün olmaktadır.

Kadınlarda ise önce SSK’lı daha sonra da BAĞKUR’lu kadınlara sağlanan çocukları üzerinden prim kazanma durumları, bir çocuğu olanlara 2 yıl, iki çocuğu olanlara 4 yıl, üç çocuğu olanlara da 6 yıl borçlanarak erken emeklilik şartı sağlıyor. Bunun yanında belirli bir prim ödeme günü, belli bir yaş ve sigorta başlangıç tarihi yanında 3600, 4500 ve 5400 prim günü detaylar da belirleyici olmaktadır.



SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR