2018 Yılında Askerlik Borçlanması için Bilmeniz Gerekenler

2018 Yılında Askerlik Borçlanması için Bilmeniz Gerekenler, 2018 yılı askerlik borçlanması SGK’dan daha erken emekli olabilmek amacıyla yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumuna talepte bulunulması durumunda, askerlik süresince geçen zamanın tamamı ya da bir kısmı borçlandırılabilmektedir.



2018 Yılında Askerlik Borçlanması için Bilmeniz Gerekenler

Bu işlem sayesinde erken emekli olabilme şansı yakalanmaktadır. Askerlik borçlanması şartları kapsamında en fazla askerlik süresi kadar yapılabilmektedir.



Askerlik Borçlanması Hesaplama İşlemleri Nasıl Yapılır?

SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı için askerlik borçlanma tutarı her altı ayda bir değişmektedir. Askerlik borçlanması hesaplama 2018 yılında asgari ücrete bağlı olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda borçlanma süresi kişinin talebine göre hesaplanmaktadır. Bu durumda dilerseniz askerlik yaptığınız süre 18 ay ise 18 ay askerlik borçlanması yapabilir, dilerseniz 1 günlük askerlik borçlanması yapabilirsiniz.

Askerlikten muaf olanlar ya da askerliğini yapmayan kişiler askerlik borçlanmasından faydalanamamaktadır. Askerlik borçlanması prim oranı sigortalı olan ya da hak sahibi olan kişiler için esas günlük kazançların alt ve üst sınırları arasında olmak üzere %32 üzerinden hesaplanmaktadır. Askerlik borçlanması nasıl hesaplanır? sorusunun cevabı; kişilerin beyan ettikleri prime esas kazançları üzerinden %32 tutarın prim kesintisine uğrayarak hesaplanmaktadır. Bu kapsamda örnek bir hesaplama şu şekilde olacaktır;



  • 2018 yılı için en düşük günlük borçlanma tutarı 67,65 TL x %32
  • Sonuç olarak 2018 yılı en düşük borçlanma tutarı 21,65 TL olarak hesaplanmaktadır.

2018 Yılı Askerlik Borçlanması Tutarları

Askerlik yaptığınız süre kadar yapabileceğiniz askerlik borçlanması için tutarlar değişiklik göstermektedir. Sürelere göre hesaplanan askerlik borçlanması tutarları şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • 18 ay askerlik yapan bir kişi için en düşük askerlik borçlanması tutarı yaklaşık 11 bin 500 TL,
  • 20 ay askerlik yapan bir kişi için en düşük askerlik borçlanması tutarı yaklaşık 13 bin TL,
  • 12 ay askerlik yapan bir kişi için en düşük askerlik borçlanması tutarı yaklaşık 7 bin 800 TL,
  • 6 ay askerlik yapan bir kişi için en düşük askerlik borçlanması tutarı yaklaşık 4 bin TL,
  • 1 ay askerlik yapan bir kişi için en düşük askerlik borçlanması tutarı yaklaşık 700 TL olmaktadır.

Askerlik borçlanması yaparak, erken emeklilik fırsatlarından faydalanabilirsiniz. Askerlik yaptığınız süre dahilinde dilerseniz tüm süreyi dilerseniz kısmi olarak borçlanma yapabilirsiniz. Askerlik borçlanması yaptığınızda ilk sigorta başlangıç tarihiniz, askere gidiş tarihi olarak kabul edilmektedir. Emeklilik yaşınızda bu tarihe göre hesaplanacaktır. Askere gitmeden sigortalı olarak işe başlamayan kişiler için emeklilik yaş kriteri açısından avantaj sağlanacaktır. Bunun yanı prim gün sayısında eksiklik olanlar için de gün sayısını tamamlama fırsatı oluşmaktadır.



Askerlik Borçlanması Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması sorgulaması oldukça detaylı bir şekilde yapılmaktadır. Bu sebeple online olarak internet üzerinden sorgu yapabileceğiniz bir kaynak bulunmamaktadır. E-Devlet üzerinden sunulan geniş hizmetler ve sorgulama seçeneklerine henüz askerlik borçlanması dahil edilmemiştir. Detaylı bir araştırma gerektiren askerlik borçlanması için aynı zamanda belirlenmiş şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir.

Askerlik borçlanması sorgulama işlemi için 4A(SSK) ve Bağ-Kur ’lu olanlar Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine, 4C(Emekli Sandığı) için ise çalışılan kuruma başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sırasında ilgili kuruma ibraz etmeniz gereken belgeler ise şu şekilde sıralanmaktadır;



  • Başvuru Formu
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Dilekçe (Askerlik şubesinden alınması gerekmektedir.)

Askerlik borçlanması için başvurunuzu yaptıktan sonra sorgulamanın tamamlanması için beklemeniz gerekmektedir. Sorgulama tamamlandığında borçlanmanız yapılmış olacaktır. Gerekli tutarı ödemek için ilgili kurumu tekrar ziyaret etmeniz gerekecektir. İşlemleriniz tam olarak tamamlandığında erken emeklilik fırsatı için şans elde etmiş olacaksınız.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR