2018 Yılı SGK Emeklilik Dilekçesi Örneği

2018 Yılı SGK Emeklilik Dilekçesi Örneği

2018 Yılı SGK Emeklilik Dilekçesi Örneği Emeklilik başvurusunda gerekli evraklar nelerdir? SGK’ya verilecek emeklilik dilekçesi için örnek Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Merkezleri ya da SGK’nın resmi internet sayfası üzerinde, emekli olmak isteyen vatandaşlar için sunulmaktadır. Emekli olmak isteyen kişiler, emeklilik dilekçesi örneği 2018 yılı için geçerli olan sunumları baz alarak dilekçelerini hazırlayıp, bağlı olunan sosyal güvenlik kurumuna verirler. Dilekçede, emekli olmak isteyen kişinin T.C kimlik numarası ya da sicil numarası ile emeklilik sürecinin başlatılması talebi bulunmalıdır. Gerekli merciler dilekçeyi değerlendirdikten sonra emeklilik süreci başlatılır.



İlgili makamlara emeklilik dilekçesi verilmeden önce emeklilik şartlarının tam olarak sağlandığından emin olunmalıdır. Emeklilik şartlarında, kişinin doldurması gereken prim gün sayısı, hizmet yılı ve yaşı yer alır. İlk sigorta giriş tarihine göre belirlenmiş doldurulması gereken prim gün sayısı ve hizmet yılı tamamlandıktan sonra emekliliğe hak kazanılır.



SSK ve Bağ – Kur Emeklilik Başvurusunda Gerekli Olan Evraklar

SGK çatısı altında toplanmış her sosyal güvenlik kolu, emeklilik için farklı evrak talebinde bulunmaktadır. Emekli olmak isteyen kişi, SSK’ya bağlı bir çalışansa emeklilik için gerekli olan evraklar;



  • Emeklilik için istifa yani işten ayrıldığını gösteren belge,
  • Kişinin gelir vergisinden muaf olduğunu gösteren belge,
  • Emekli olmak isteyen kişinin emekli olmaya hak kazandığını gösterecek talep, tahsis ve beyan taahhüt belgeleri, şeklindedir.

Emekli olmak isteyen kişi, meslek hayatını Bağ – Kurlu çalışan olarak sonlandırmak istediğinde ise gerekli olan evraklar; emekli olmak isteyen kişiye ait talep, tahsis ve beyan taahhüt belgeleridir.

Emekli Sandığı Emeklilik Başvurusu İçin Gerekli Olan Evraklar



Emekli olmak isteyen kişi, meslek hayatında Emekli Sandığı’na bağlı olduğunda, memur emeklilik dilekçe örneği ile birlikte vermesi gereken evraklar şu şekilde olmaktadır.

  • Vesikalık 3 adet fotoğraf,
  • Emekli olacak kişiye ait fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi,
  • Emekli maaşı ile ikramiyesinin hangi bankadan alınacağını belirten bir bilekçe,
  • Kimlik fotokopisi ile vukuatlı nüfus kaydı,
  • Erkek emekli adayları için; askerliğin yapıldığını gösteren terhis belgesi, borçlanmayla yapılan askerlik için borçlanmanın ispatlandığı ve ödeme belgesi,
  • Memuriyet hayatına başlandığı zaman mezun olunmuş okul ve emekli olunacak tarihteki mezun olunan okul ya da okulların onaylanmış diploma örnekleri,
  • Memuriyet yaşamından önce sigortalı başka bir işte çalışılmışsa ve sigortalı hizmet süreci ile memuriyet birleştirilmişse, bu durumu kanıtlayan belgeyle kesenek farkının alındığını gösteren belge,
  • Memuriyet hayatının sürdürüldüğü kuruma ait resmi kimlik,
  • Emekli adayının ikametgah belgesi.

Memurların Emeklilik Dilekçesi Verme Zamanları



Emeklilik dilekçesi ne zaman verilir sorusu özellikle memurların en çok merak ettiği konu başlıklarındandır. Emekli Sandığı’na bağlı olarak memur statüsünde çalışan kişiler için en doğru emeklilik başvuru zamanı, tam kesenek alınan tarih olmalıdır. Memurlar her ayın 15’inde maaş aldıkları için tam kesenek zamanı ayın 15’ine tekabül eder. Bu tarihler baz alındığında, memurların emeklilik dilekçesi vermek için en uygun zamanları her ayın 15’i ile sonraki ayın 14’ü arasındaki zaman olmaktadır.

Emeklilik başvurusu, SGK başlığı altında her üç kurum için de e – devlet üzerinden yapılabilir. 3 kurum için belirtilen emeklilik evraklarına da e – devlet üzerinden ulaşılabilir. E – devlet kişisel kamu bilgilerinin saklandığı veri sistemidir. Dolayısıyla sisteme kişisel e- devlet şifresi ve T.C kimlik numarası le giriş yapılır. Açılan sayfa üzerinden e – hizmetler alanı tıklandıktan sonra SGK kısmı tıklanmalıdır. Yönlendirilen SGK sayfasından bağlı olunan 4 – A, 4 – B ve 4 – C sosyal güvenlik kolu seçilerek emeklilik başvurusu işlemleri başlatılır.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR