2018 Yılı Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

2018 Yılı Çeyiz Parası Nasıl Alınır? Evlilik yardımı SGK tarafından verilen dul ve yetim maaşı alan kız çocuklarına yapılan bir sosyal yardımdır. Evlenmeleri nedeniyle kesilecek yetim maaşlarının karşılığı olarak SGK tarafından yetim kız çocuklarına destek olması açısından verilen bu ödenek tek seferlik olarak toplu bir şekilde verilmektedir.



2018 Yılı Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

Çeyiz parası tutarı, başvuru yöntemleri, kimlerin bu yardımdan faydalanabileceği gibi tüm soruların cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.



Çeyiz Yardımından Kimler Faydalanabilir?

SGK tarafından bir defaya mahsus olmak üzere verilen çeyiz parası şartları yerine getiren tüm bayan vatandaşlarımız bu ödenekten yararlanabilir. Ön şart olarak kadın olunması talep edilirken;



  • Türk Vatandaşı olmak,
  • Başvuru esnasında yetim aylığı alıyor olmak,
  • İlk defa evleniyor olmak,
  • Herhangi bir işte çalışmıyor olmak

Gerekmektedir. Gerekli şartları sağlayan adaylar illerinde bulunan SGK İl Müdürlükleri’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru için evlenilen tarih itibari ile 5 yıl süre sınırlaması bulunmaktadır. 5 yıl içerisinde başvurulmayan çeyiz yardımı haklarından faydalanamayacaklardır.

Çeyiz Parası Nasıl Hesaplanır?

Tek seferlik olarak verilen çeyiz yardımı ne kadar hesaplamasının yapılabilmesi için yetim aylıklarının biliniyor olması gerekmektedir. Çeyiz yardımı hesaplanırken alınan yetim aylığı maaşı baz alınmakta olup 2 yıllık yetim aylığı tutarına denk gelen miktar tek seferde ödenmektedir. Hesaplama için örnek vermek gerekirse ölüm aylığı kapsamında 600 TL yetim maaşı alan bir kişi evlenmek istediğinde 14.400 TL bir defaya mahsus olmak üzere çeyiz yardımı alacaktır. Çeyiz yardımına başvuruda bulunulduktan sonra hesaplanan tutar 60 gün içerisinde Ziraat Bankası şubelerinden teslim alınabilir. Yaş sınırı gözetilmeksizin verilen bu ödemeyi alan yetim kız çocuklarının 2 yıl geçmeden boşanması halinde yeniden yetim maaşından faydalanabilmek için çeyiz yardımı alındığı tarih itibari ile 24 ay beklemesi gerekmektedir. 24 aylık süre dolduktan sonra yeniden yetim aylığı alınabilmektedir.



Devlet Tarafından Evlenen Vatandaşlara Sunulan Destekler Nelerdir?

Evlilik müessesi devletin devamı ve geleceği için son derece hassas konular arasında yer almaktadır. Yuva kurmanın önemini ve yuva kurarken karşılaşılabilecek maddi sıkıntılarında farkında olan devletimiz yetim kız çocuklarına verdiği çeyiz parasının haricinde devlet evlilik yardımı adı altında farklı uygulamalarla destek sunmaktadır.

  • Çeyiz Hesabı Uygulaması: Bankalardan çeyiz hesabı açtıran Türk vatandaşlarına devlet katkı veriyor. Yatırılan her tutar için uygulanan destek oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılırken bu destekten yararlanabilmesi için paralarını minimum 3 yıl hesapta tutması ve 27 yaşından önce elenmesi gerekmektedir. Hesaba aylık olarak para yatırılması gerekirken yatırılacak tutar minimum 250 TL, maksimum 2.500 TL olarak belirlenmiştir. Hesap sahipleri ayrıca çeyiz hesaplarını kullanarak konut almak istediklerinde tapu harçlarında ve konut kredisi faizlerinde indirim avantajı yakalayabilmektedir.
  • Eş yardımı: Kamu çalışanlarına eşlerinin çalışmaması halinde uygulanan memur aile yardımı kapsamında eşi çalışmayan memurlara her ay olmak üzere 262,09 TL yardım verilmektedir. Eşi çalışan memurlar bu destekten faydalanamazken eşi emekli olan memurlar ise ayda 30,44 TL yardım alabilmektedir. Aile yardımı kapsamında çocuğu olan memurlara da çocuk sayısı ve yaşına bağlı olarak 49,97 TL ile 238,93 TL arasında ilave yardım ödenmektedir.
  • Ücretli Evlilik İzni: Evlenecek olan çalışanların yıllık izinlerinin haricinde kullanabilecekleri 3 iş günü evlilik izinleri bulunmaktadır. Özel sektörde çalışan kişiler için de bu hak mevcut olup kamu çalışanları 5 gün, kamuda sözleşmeli olarak çalışan personeller ise 3 gün ücretli izin haklarını kullanabilmektedir. İzinden faydalanmak için evlilik cüzdanı fotokopisi gerekirken, evlilik harici bu izinden yararlanılamamaktadır.



SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR