Yurtdışı Emeklilik Şartları Hakkında Bilgi

Yurtdışı Emeklilik Şartları Hakkında Bilgi

Yurtdışı Emeklilik Şartları Hakkında Bilgi, Yurt dışından emekli olmak için Sosyal Güvenlik ve Politikalar Bakanlığı’nın sunmuş olduğu birtakım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Şartlar; yurtdışında çalışan Türkler ile doğumla Türk vatandaşı olup, çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler için geçerlidir.



Yurtdışı Emeklilik Şartları Hakkında Bilgi

Yurtdışı Emeklilik Şartları taşıyan kişiler borçlanma yoluyla Türkiye Cumhuriyeti’ne gerekli prim ödemelerini yaparak emekli olabilirler. Borçlanma dahilindeki süreler; yurtdışında sigortalı olarak çalışılan süreyi, bu süreler içinde ya da sonunda bir yıla kadar yaşanan işsizlik süresini ve de ev kadını olarak yaşanılan süreler olarak sınıflandırılmıştır.



Yurtdışı Hizmet Borçlanması Şartları

Gerçekleştirilmesi gereken yurtdışı emeklilik şartları 2018 içinde ilk olarak; borçlanılmak istenilen sürede ve borçlanma başvurusunda Türk vatandaşı olmak yer alır. Doğumla Türk vatandaşı olanlar, Türk vatandaşı doğduktan sonra çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenler ve yurtdışında ev hanımı olanlar ilk şartı taşır. Kişiler, yurtdışında çalıştıkları ve çalışmadıkları süreleri ile hizmetlerini belgelendirerek ve yazılı talepte bulunarak sigorta borçlanmasını başlatabilirler. Yabancı ülke vatandaşlığı devam eden kişiler ise getirilen son yasal düzenlemelerle sunulan yurtdışı emeklilik borçlanması hakkından yararlanabilirler.

Yurtdışı hizmet borçlanması hakkından yararlanmak için ilk olarak Yurtdışı hizmet borçlanma dilekçesinin doldurulması gerekmektedir. Talep, internet üzerinden form doldurularak da oluşturulabilir.  Talep dilekçesi örneklerine ulaşmak için Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne, Sgk Yurtdışı Işlemleri Daire Başkanlığı ya da Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne gidilmelidir. İnternet üzerinden form doldurmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet adresi kullanılmalıdır.



Yurtdışı Hizmet Borçlanması İçin Gerekli Evraklar

Borçlanma işlemenin yapılabilmesi için dilekçeyle birlikte ilgili kuruma birtakım belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Yurtdışı borçlanması Için gerekli evraklar şu şekildedir:

  • Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan ülkeler için; çalışılan yurtdışı ülkelerinde bağlı olunan sigorta kurumundan hizmet cetvelinin ve sigorta kartlarını alınması. Kişi kendi işini yapıyorsa, bağlı olduğu vergi dairesinden, meslek kuruluşundan ya da meslek birliğinden alacak olduğu hizmet belgesi,
  • Sosyal güvenlik sözleşmesinin imzalanmadığı ülkeler için; bulunulan ülkede Türk konsolosluklarından, sosyal güvenlik müşavirleri ya da çalışma müşavirlerinden, ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanmasında kullanılacağının belirtildiği hizmet belgesi,
  • Ev kadını olan kişiler için; başvuracak ev hanımının yurtdışında oturduğunu ispat eden ikametgâh belgesi, şeklindedir.

Sayılan tüm belge türleri, mutlaka Türk konsoloslukları, temsilcilikleri ya da ataşelikleri gibi resmi makamlar tarafından yurtdışı borçlanmasına dair onaylatılmalıdır.



Yurtdışı Hizmet Başvurusunun Yapılacağı Yerler

Yurtdışı emeklilik 2018 yılı için yukarıda belirtilen belgelerle ve borçlanma dilekçesiyle birlikte başvuru yapılacak merkezler şu şekilde olmaktadır:

  • 8 Mayıs 2008 tarihinden önce ya da sonra geçen hizmet süreleri için başvuru yapılmak istendiğinde, borçlanma talebinin oluşturulduğu tarihten önce Türkiye’de;
  1. SGK’ya bağlı çalışanların bulunulan yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne başvurmaları gereklidir. İkamet kaydı Türkiye’de bulunmayan kişiler, nüfusa kayıtlı oldukları ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne başvuruda bulunabilirler.
  2. 506 sayılı Kanun’da 20.maddeye bağlı sandık çalışanlarının borçlanma işlemleri, sandık tarafından sonuçlandırılır.
  • Türkiye’de hiçbir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayanlar ve ev kadınları yine borçlanma taleplerini bulundukları yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne yapmalılardır.
  • Kişin kendine ya da hak sahibine sosyal güvenlik sözleşmesi yapması durumunda, kısmi aylığa sahip olan kişiler borçlanma taleplerini ( Almanya dışında), son olarak 550 saylı kanunun dördüncü maddesine göre; Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ya da Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığı’na yapmaları gerekmektedir.



SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR