KOSGEB Market Açma Hibe Desteği

KOSGEB Market Açma Hibe Desteği, Market açmak için hibe desteği arayanlar, KOSGEB desteklerine başvuru yapabilir. Kendi işini kurma ya da işini büyütme konusunda sermaye desteğine ihtiyaç duyanlar KOSGEB’den yardım alabilmektedir. KOSGEB, belirli sektörlerdeki iş fikirlerine destek sağlamak adına oluşturulmuş bir devlet kurumudur.



KOSGEB Market Açma Hibe Desteği

Kendi işini kurmak isteyenlere gerekli ekonomik yardım yapılmaktadır. Destekler hibe ve kredi olarak ikiye ayrılmaktadır. Hibe kullananlar, geri ödeme yapmak zorunda değildir. Kredi başvurusu onaylananlar ise aldıkları miktarı, belirtilen süre içerisinde kuruma geri ödemek zorundadır.



Market açmak için ekonomik açıdan yorucu bir iş olabilir. KOSGEB desteği alabilmek için gerekli şartları eksiksiz bir şekilde sağlayanlar, ekonomik sıkıntıları daha kolay bir şekilde atlatabilmektedir. Her yıl, KOSGEB desteği için binlerce başvuru gerçekleştirilir ancak bu başvurulardan bir kısmına destek verilebilmektedir. Kimlere destek verileceğine karar verilirken, tüm şartların sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilir ve sunulan iş projeleri incelenir. Market açmak için başvuruda bulunacakların, KOSGEB Girişimcilik Eğitim Programı’na katılması ve eğitim sonunda verilen Girişimcilik Sertifikası’na sahip olması gerekmektedir.

Market Açmak İçin Hibe Başvurusunda Bulunmak İçin Yapılması Gerekenler



Market için hibe alacakların yerine getirmeleri gereken ilk şart, sertifika almaktır. Bu sertifika, KOSGEB’in “Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı”na katılanlara verilmektedir. Her ilde ve ilçede, düzenli aralıklarla bu eğitimler düzenlenmektedir. Eğitimler ücretsiz olarak verilmektedir. Sertifika alındıktan sonra ise KOSGEB Market iş planı hazırlanmalıdır. İş planları kurum tarafından incelenmekte ve destek verilip verilmeyeceğine bu şekilde karar verilmektedir.

Sunulan iş planlarından ön onay alana kadar herhangi bir girişimde bulunulması önerilmez.. Ön onay alınmadığı takdirde, iş planındaki eksik noktalar tamamlanarak ve gerekli düzeltmeler yapılarak, tekrar tekrar başvuru yapılması gerekir. Pek çok kişi, ilk başvurusunda destek alamamaktadır. KOSGEB market projesi için tam onay alındığında ise market açmak için harcamalar yapılmaya başlanabilir. Market ile ilgili gerekli alışverişler gerçekleştirildikten sonra ödemelere ait faturalar saklanmalıdır. Saklanan faturaların gösterilmesi ile KOSGEB’den hibe ya da kredi alınabilmektedir.



Market Maliyeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

KOSGEB destekleri, iş kurmanın ilk etabında değil sonrasında verilmektedir. Kurum ile ilgili bilinen en yaygın yanlış bilgi bu konudur. KOSGEB; kendi sermayesi ile iş kurmuş ve ödemelerini faturalandırmış kişilere ödeme yapmaktadır. Harcanan masrafların belirli bir kısmı kişiye ödenerek, ekonomik destek sağlanır. Faturalandırılmış masraflara göre kredi ya da hibe miktarı da değişmektedir. Bu nedenle, market kurma ile ilgili yapılan tüm alışverişlerin faturalandırılmasına dikkat edilmelidir. Faturası bulunmayan masraflar hakkında destek verilmemektedir.

Market açmak için gerekli sermayenin ne kadar olması gerektiği, marketin büyüklüğü ve bulunduğu konuma göre değişiklik gösterir. Anadolu’da bulunan herhangi bir ilçede orta büyüklükte market açma maliyeti 50 bin TL’yi bulmaktadır. Daha merkezi bir konumda market açacak olanlar için ise 200 bin TL’ye kadar sermayeye gerekebilir. Market açmak için gerekli olan sermaye içerisinde tüm malzemelerin alınması, satışı gerçekleştirilecek ürünlerin tedarik masrafları, açılış giderleri, reklam giderleri ve dekorasyon giderleri de mevcuttur.



KOSGEB iş planı hazırlanırken, tüm masraflar gözden geçirilmeli ve detaylı bir iş planı hazırlanmalıdır. KOSGEB iş planı örneği incelenerek, iş planında nelere dikkat edilmesi gerektiği öğrenilebilir.

KOSGEB’in Destek Verdiği Diğer Sektörler

KOSGEB desteği yalnız marketler için verilmemektedir. Market yerine büfe ve şarküteri açmak isteyenlerde kuruma başvuruda bulunabilir. Bakkal, manav, kasap, süper market, ekomini ve benzeri iş yerleri için de destek verilmektedir. Destek verilmeyen iş yeri planları arasında barlar, diskotekler, kahve salonları, birahaneler, tavernalar ve kokteyl salonları bulunur.

İş planında bu gibi yerlere yer verilmediği sürece, sektör nedeniyle bir sorun yaşanmayacaktır. Bayilik almak isteyenlerde de desteklere başvuru yapabilir.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR