2018 Yaşlılık Aylığı ve Başvuru Şartları

2018 Yaşlılık Aylığı ve Başvuru Şartları, Yaşlılık aylığı için başvuru yapmak isteyen vatandaşlarımız kendilerine sunulan maaş güvencesinden yararlanarak hayatlarını idame ettirecek gelire sahip olmak istemektedir.



2018 Yaşlılık Aylığı ve Başvuru Şartları

65 yaş aylığı olarak da bilinen bu uygulama ile sosyal güvence sahibi olmayan vatandaşlarımız yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacak gelir sahibi olabilmektedirler. 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın mağduriyetini önleyen bu uygulama ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.



Yaşlılık Aylığı Başvuru Şartları Nelerdir?

Başvuru iletilmeden talep edilen yaşlılık aylığı şartları 2018 yerine getirilmesi gerekmektedir. Maaş başvurusunda bulunacak vatandaşlarımızın;

  • 65 yaşını doldurmuş olmaları,
  • Hiçbir sosyal güvenceye sahip olmamaları,
  • Herhangi bir işte çalışıyor olmamaları,
  • Sosyal yardımlar da dahil olmak üzere muhtaçlık sınırı olarak belirlenen 483 TL ve üzeri gelir sahibi olmamaları

İstenmektedir. Yukarıdaki şartları sağlayan başvuru sahiplerinin ayrıca;



  • Sahip olduğu taşınmazlar,
  • Aile ekonomik yapısı,
  • Sağlık durumu

Araştırılarak maaş başvurusunun kabul edilmesine etkili olacaktır.

Yaşlılık Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yaşlılık aylığı hakkı kazanmak için belirtilen şartları taşıyan vatandaşlarımız bağlı oldukları ilçe kaymakamlıklarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na veya il valiliklerine başvuruda bulunacaklardır. Başvurunun ilk kademesini oluşturan bu aşamada başvuruda bulunulurken;



  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı internet sitesinden temin edilebilen başvuru formu,
  • Başvuru gerçekleştirilen valilik veya ilçe kaymakamlığına bağlı olan Defterdarlık / Mal Müdürlükleri’nden temin edilecek başvuru evrakları

İle birlikte başvuruda bulunacaktır. Başvuru sonrasında yapılan araştırma sonrası muhtaçlık kararı verilecek ve bu karar ile birlikte SGK İl/İlçe Müdürlükleri’ne başvuruda tamamlanarak tüm süreç tamamlanacaktır.

Yaşlılık Aylığı 2018 Yılında Ne Kadar Oldu?

Haziran ve Temmuz dönemleri olmak üzere yaşlılık aylığına 2 kez zam uygulandı. Verilen zamlar sonrası 65 yaş maaşı ne kadar sorusu 600 bine yakında vatandaşımızı yakından ilgilendirmektedir. Haziran ayında Torba Yasa ile 500 TL’ye çıkartılan 1 aylık yaşlılık aylığı tutarı Temmuz’da verilen enflasyon farkı ile birlikte 543 TL’ye yükseltilmiştir.



Yaşlılık Aylığı Ne Zaman Ödenir?

Özellikle ilk kez yaşlılık aylığı alacak olan hak sahipleri başta olmak üzere tüm hak sahiplerini yakından 65 yaş maaşı ne zaman ödenecek 2018 sorusunun yanıtlanması gerekmektedir. 65 yaş aylığı 3’er aylık periyotlarla ödenmekte olup;

  • 1 Mart
  • 1 Haziran
  • 1 Eylül
  • 1 Aralık

Tarihleri maaş ödeme günleridir. Vermiş olduğumuz tarihlerden de anlaşılacağı üzere Temmuz zammı ile birlikte 3 aylık olarak ödenecek 1.629 TL tutarındaki maaş ödemesi için 1 Eylül tarihi beklenmelidir.

Yaşlılık Aylığı Nereden Alınır?

Yaşlılık aylığı hakkı kazanıldıktan sonra yatırılan maaşların kullanılabilmesi için hak sahiplerinin mesai saatleri içerisinde PTT şubelerine kimlikleri ile birlikte başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Yaşlılık aylıklarının sürekli olarak PTT şubelerinden alınacağı düşünüldüğünde PTT Kart çıkarılarak PTT Paramatiklerinden sıra beklemeden yaşlılık aylığı çekilebilmektedir.

Yaşlılık Aylığı Nasıl Sorgulanır?

İki aşamalı olarak gerçekleştirilen başvuru süreci tamamlandıktan sonra başvuru onayının takip edilebilmesi için vatandaşlarımıza e-Devlet üzerinden SGK yaşlılık maaşı sorgulama hizmeti kullanıma açılmıştır. Hizmetten faydalanılabilmesi için e-Devlet şifresine sap olunması gerekmekte olup ilk kez alınacak e-Devlet şifreleri 2 TL karşılığında PTT şubelerinden teslim edilmektedir. E-Devlet şifresi temin edildikten sonra TC Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılarak SGK sayfası üzerinden hizmet veren Şahıs Ödemeleri Sorgulama hizmeti kullanılarak başvuru sonucu yakından takip edilebilir. Her ne kadar e-Devlet kadar pratik olmasa da başvuru sahipleri PTT şubelerine giderek yaşlılık aylığı sorgulaması yapabilmektedir. PT şubelerine TC Kimlik Numarası söylenmesi halinde yaşlılık aylığı yatırılıp yatırılmadığı bilgisine ulaşılabilmektedir.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR